خلاصه مطلب
برای فعالیت در هر شغلی، اول بابد مذاکرات کاری حساس و سرنوشتسازی را پشت سر بگذارید. جلسات سخت و پیچیده که میتوانید با دانستن فوتوفن کار راحت پشت سرشان بگذارید یا بدون آنها کار و پروژه را از دست بدهید. در این مطلب از کاعذرنگی نکات کلیدی برای داشتن مذاکرات موفق را آوردهایم که مطمئنا به کارتان میآید.
برای شروع کار در هر سازمانی باید یک یا چند جلسه مصاحبه کاری را پشت سر بگذارید. بنابراین مهم است که تکنیکهایی درباره این جلسات بدانید. مطمئنا آرزوی هرکسی این است که در این مذاکرات نتیجه خوبی به دست بیاورد و تا حد امکان خواسته خودش را به کرسی بنشاند. اگر شما هم این هدف را در ذهنتان دارید با ما در کاغذرنگی همراه باشید. شما با مطالعه این مطلب با فنون موفقیت در مذاکرات کاری آشنا خواهید شد.
1. بدون آمادگی وارد جلسات کاری نشوید
قبل از رفتن به مذاکره کاری، سوالهای احتمالی را در ذهنتان مرور کنید تا جواب مناسب هر سوالی را در آستینتان داشته باشید. آراستگی در جلسات اهمیت زیادی دارد، پس فراموش نکنید لباسهای مرتب و تمیز بپوشید.
قبل جلسه درباره فرد یا شرکتی که قصد مذاکره با او دارید، اطلاعاتی به دست بیاورید تا بتوانید با رفتار و لحن صحبت آنها آشنا شوید. این کار باعث میشود بهتر با فرد یا افراد حاضر در جلسه ارتباط بگیرید.

علاوهبراین اگر برای مذاکرات مالی میروید، حتما از راهنماییهای یک حسابدار یا وکیل کمک بگیرید. آنها میتوانند کمک زیادی به شما کنند و درباره چنین نکاتی به شما دید خوبی بدهند.
2. سروقت (حتی کمی زودتر) به مکان جلسه بروید
حضور بهموقع در جلسات کاری اهمیت بالایی دارد. شما با این کار حسن نیت، تعهد، مدیریت زمان و احترام خود را نسبت به آن جلسه نشان میدهید.
بیشتر افراد حضور به موقع را بسیار مهم میدانند و اگر کسی نتواند در زمان مقرر خود را به جلسه برساند، یعنی به افراد حاضر در مکان مذاکره بیاحترامی کرده است.

پس اگر قرار جلسه دارید، سعی کنید چند دقیقه قبل از زمان اعلام شده خود را برسانید، اینطوری نشان میدهید که برای خود و دیگران ارزش قائل شدهاید.
3. خودبینی را کنار بگذارید
در مذاکرات کاری دو حالت وجود دارد؛ بالاخره یا شما را میپذیرند یا ردتان میکنند. در هرصورت باید منیت را کنار بگذارید و وضعیت خود را واقعبینانه بسنجید.

اگر کارفرماها ببینند شما در جلسه اول زیاد از خودتان تعریف میکنید، به احتمال زیاد تمایلی برای ادامه همکاری نشان نمیدهند. البته نباید اعتمادبهنفس خودتان را از دست بدهید. کافی است از تکبر و خودبینی فاصله بگیرید و خود واقعیتان را با همه موفقیتها، شکستها، نقاط قوت و ضعف نشان دهید.
4. در مذاکرات کاری مهارت گوش دادن را تقویت کنید
در جلسات کاری باید اول به صحبت بقیه گوش دهید، بعد سر فرصت و بدون پریدن در حرف دیگران، صحبت کنید. نه این که همیشه ساکت بمانید، اما از گفتن حرفهای بیربط دوری کنید. سعی کنید تا زمانی که نیاز نیست، حرفی نزنید، البته حواستان باشد که از حقتان دفاع کنید و نگذارید کارهای اضافهتر از وظیفه را به شما محول کنند.

یک ضربالمثل قدیمی میگوید، کسی که در مذاکره اولین حرف را درباره اعداد بزند، بازنده است. البته این حرف همیشه درست نیست، اما اغلب اوقات صدق میکند. ممکن است کسی در جلسه حرفی از اعداد نزند. صبر کنید. شاید آنها میخواهند نظر خود شما را بدانند.
بدون عجله و با آرامش کافی درباره اعداد و ارقام مدنظرتان گفتگو کنید، نه از نگاه بالا حرف بزنید و نه خودتان را دستکم بگیرید.
5. قیمت قرارداد را اعلام کنید
یکی از اصول مذاکره این است که قیمت پیشنهادی خود را اعلام کنید. برای اولین قیمت در مذاکرات کاری، بالاترین پیشنهاد خود را بگویید. سعی کنید تکبر را کنار بگذارید و مبلغی معقولانه به کارفرما بگویید تا با کمی صحبت به توافق برسید.

اگر تازهکار هستید، شاید دستتان چندان برای مذاکره کاری باز نباشد، اما در صورتی که فردی باتجربه و نسبت به سایر همکاران خود تا حد چشمگیری توامند هستید، از حق خود دفاع کنید و نگذارید قرارداد کاری را با قیمت کمی ببندند. اگر پیشنهاد آنها بسیار پایینتر از حق شما بود، مودبانه درباره شرایط، سابقه کار و توانایی خود صحبت کنید.
در صورتی که نتوانستید مذاکره قیمت را با نتیجه مطلوب پیش ببرید، قرارداد را امضا نکنید.
6. در مذاکرات کاری سازشپذیر باشید
باید در مذارکات کاری امتیازی به کارفرما بدهید که به لطف آن با شما همراهی کافی داشته باشند. به صحبتهای دیگران احترام بگذارید و تا حد ممکن حرفهای آنها را بپذیرید. البته اجازه ندهید که عزتنفستان زیر سوال برود.
باید یاد بگیرید که به خودتان اعتماد داشته باشید و درعینحال غرور را کنار بگذارید. رعایت این نکات و تفاوت قائلشدن بین آنها ظرافتی به اندازه تار مو دارد. برای داشتن انعطاف کافی و رفتار مناسب بد نیست روی مهارتهای نرم خود کار کنید.

7. از مشکلات و اختلافات جزیی چشمپوشی کنید
ممکن است در طول جلسه کاری، مشکلات رفتاری، نواقص ظاهری و… بعضی افراد توجهتان را جلب کند. بهتر است تا جایی که میشود، آنها را نادیده بگیرید. شاید بعضی رفتارها در اولین جلسات آشنایی کمی محتاطانه و سختگیرانه باشد که بهمرور از بین خواهد رفت.
احتمالا شما هم در مذاکرات کاری با چنین رفتارهایی مواجه شدهاید. مطمئن باشید سازگاری و انعطافپذیری در برخورد با این افراد بهنفع خود شماست و رفتار حرفهای شما را نشان میدهد.

با این حال حواستان باشد این صحبتها را تا جایی تحمل کنید که به شخصیت، مهارت، تجربه و دانش شما توهین نشود. در این صورت با رفتاری مودبانه پاسخ دهید و حتی در صورت نیاز جلسه را ترک کنید.
8. در مذاکرات کاری به اصول خود پایبند باشید
طبیعتا شما هم مثل همه افراد، بهعنوان یک کارفرما یا کارمند، اصول مختلفی برای خود تعیین کردهاید که بتوانید با رعایت آنها به هدف موردنظر برسید. اگر متوجه شدید، جلسه در مسیری پیش میرود که باید دور چهارچوبهای حرفهای و اخلاقی خود خط بکشید، جلسه را ترک کنید.
بعضی چهارچوبهای رفتاری نشانه شخصیت و هویت شماست و زیر پا گذاشتن آن در واقع خرد کردن عزتنفس و شخصیتتان است. به همین دلیل نباید ساده از کنار این موارد بگذرید.

کنار گذاشتن ارزشها، باورها و مذرهای رفتاری باعث بیانگیزگی میشود و بهمرور زمان شما را نسبت به کار دلسرد میکند. پس نگذارید روی آرمانهایتان پا بگذارند. درباره موضع خود به طور شفاف صحبت کنید و اگر سایرین قانع نشدند، یادتان باشد اینجا آخرین سازمان برای مذاکرات کاری شما نیست.
9. جلسه را با احترام به پایان برسانید
حتی اگر در مذاکرات کاری به نتیجهای نرسیدید، مکالمه را جمعبندی کرده و با احترام مکان جلسه را ترک کنید. اگر توافق صورت گرفت، صورت جلسه را یادداشت کنید که پس از گذشت چند ماه، بین شما و کارفرما اختلاف نظری بهوجود نیاید. شما باید صورت جلسه را برای همه افراد حاضر در جلسه ارسال کنید.

این مرحله از مذاکرات کاری بسیار مهم است. چه توافق صورت بگیرد و چه نتیجه مطلوبی به دست نیاید، باید نکات گفته شده درباره نحوه به پایان رساندن جلسه را جدی بگیرید.
در نهایت، مهم این است که خودتان را فردی ارزان نشان ندهید
تفاوتی ندارد شما یک فرد تازهکار و مبتدی هستید یا در کارتان به یک مرحله بسیار حرفهای و با تجربه بالا رسیدهاید. در هر صورت نباید خودتان را فردی ارزان نشان دهید. این موضوع نه در تخصص و دانش شما، بلکه در مهارتهای نرم و توانایی بالای گفتگو و مکالمه خودش را نشان میدهد.
آراستگی، اعتمادبهنفس، کلام رسا و بیان مطمئن همان چیزی است که میتواند فارغ از تجربه و سابقه کار شما را فردی کاربلد، قابلاتکا و حرفهای نشان دهد.

احمد از کودکی علاقه زیادی به تکنولوژی داشته، همین علاقه هم باعث شد تا فروردین 97 پا به این عرصه بذاره. اون تو دبیرستان ریاضی رو انتخاب کرده و برای دانشگاه هم قصد داره که بره رشته مهندسی کامپیوتر. همچنین اون علاقه زیادی به موسیقی و تماشای فیلمهای طنز داره. اگه بخوایم یکی دیگه از علایق این جوون رشید و رعنا رو بگیم میتونیم به عشق ماشین بودنش اشاره کنیم که خیلی جاها کار دستش داده. احمد برای تمام جوونای همسن و سال خودش بهویژه کاربرای کاغذرنگی آرزوی موفقیت داره.