خلاصه مطلب
فیلم مطرب در ژانر کمدی به کارگردانی مصطفی کیایی که فیلم های مثل بعد از ظهر سگی، ضدگلوله، خط ویژه، بارکد و چهار راه استانبول که از اتفاق ساختمان پلاسکو الهام میگرد را در کارنامه دارد؛ ساخته شده است. در این فیلم بازیگرهایی مثل پرویز پرستویی، محسن کیایی، الناز شاکر دوست و مهران احمدی ایفاع نقش کردهاند.در این مطب به نقد و برسی فیلم مطرب پرداختهایم.
ژانر کمدی یکی از پرطرفدارترین و محبوبترین ژانرهای سینما به ویژه در سینمای ایران است. وقتی صحبت از ژانر کمدی میشود، بیشتر مردم به یاد سریالهای تلویزیونی و ماه رمضان میافتند. ولی درسالهای اخیر کارگردانان تحولی عظیم در این ژانر سینمایی رقم زدهاند. به تعریفی دیگر میتوان گفت معنی فیلمهای کمدی را عوض کردهاند؛ به طوری که از فروش فیلم میتوان به محبوبیت چشمگیر فیلم پی برد. فیلم مطرب یکی از فیلمهایی است که در ژانر کمدی ساخته شده و محبوبیت خاصی بین مردم دارد. این فیلم که در سال 1397 تولید شد، به خوبی خنده و گریه را با هم تلفیق کرده است، یکی از جالبتوجهترین فیلمهای چند وقت اخیر سینماست.
برای نقد و بررسی و نگاهی به رکوردهای فیلم مطرب با کاغذ رنگی همراه باشید.
مطرب
مطرب فیلمی ایرانی در ژانر کمدی و اجتمایی به تهیه کنندگی، نویسندگی و کارگردانی مصطفی کیایی است که در سال ۱۳۹۷ ساخته شده و یکی از پرفروش ترین فیلمها در تاریخ سینمای ایران است. از بازیگران این فیلم میتوان به: پرویز پرستویی، الناز شاکر دوست، محسن کیایی و مهران احمدی اشاره کرد. لازم به ذکر است که بخشهایی از فیلم مطرب در کشور ترکیه فیلمبرداری شده و چند بازیگر ترکیهای نیز در این فیلم حضور دارند.
- کارگردان : مصطفی کیایی
- نویسنده : مصطفی کیایی
- موضوع : کمدی و اجتمایی
- سال اکران: ۱۳۹۷
- رده سنی: بزرگسالان
- کشور سازنده : ایران
داستان فیلم مطرب
داستان فیلم مطرب درباره یک خواننده کابارهای به نام ابراهیم خوشلحن (با نقشآفرینی پرویز پرستویی) است. این خواننده قبل آنکه بتواند به شهرت و محبوبیت برسد، با وقوع انقلاب ۱۳۵۷، مثل خیلی دیگر از خوانندههای آن دوره برای همیشه گوشهگیر، منزوی و از کار برکنار میشود؛ اما چون به اندازه خیلی از خوانندههای آن دوره معروف و خوششانس نبود، نه تنها نمیتواند به خوانندهای لسآنجلسی تبدیل شود، بلکه مدتی را هم در بند سپری کرد.
ابراهیم خوشلحن، این خواننده نوپا پس از آزاد شدن از زندان سعی میکند با آوازخوانی در مجالس خانوادگی و عروسی این علاقه و کشش را در خود جواب دهد، اما شغلی با درآمد خوب، شهرت و… از آن چیزهایی هستند که تا آخر عمر با آنها خداحافظی کرده است. در این میان صدای خوب و گوشنواز این مرد به فرزندانش زیبا و فواد هم ارث رسیده است و هریک از آنها هم به نحوی سعی دارند این نیاز و علاقه به خواندن را در خود پاسخ دهند.

آرزو و سودای خوانندگی و آواز خواندن در برابر هزاران شنونده تا جایی روی این افراد اثر میگذارد که باعث به وجود آمدن ماجراجوییها و اتفاقات پر فراز و نشیب مختلفی میشود که قصه فیلم را رقم میزند. آیا آنها در نهایت موفق میشوند آرزوی دیرینه خود را عملی کنند؟
مطرب؛ فیلمی با پیامهای جدید
در مجموع میتوان گفت یکی از پیامهای اصلی فیلم که درباره هنر مطربی و آوازهای داش مشتی طور است، یک پیام دلنشین و خاص محسوب میشود. همچنین تلاش برای رسیدن به یک آرزوی قدیمی، دستوپنجه نرم کردن با مشکلات و چالشهای مختلف، مواجه شدن با واقعیتها و دروغها و کنار آمدن با آنها و… از دیگر مفاهیم و مواردی هستند که در این فیلم به آن پرداخته شده است.
اما ساخت فیلمی سینمایی که موضوع آن مطربی است جسارت و شهامت خاصی را میخواهد که فقط از مصطفی کیانی برمیآید. تمام نقدهای تند و جنجالی که به این فیلم شده، هدف مصطفی کیانی شادی مردم برای چند ساعت و چند دقیقه بوده است.
بنابراین اگر از این دیدگاه یعنی نظرت و علاقه مخاطبان به این فیلم نگاه کنید، میبینید که سینما باید تلویزیونی برای نمایش دیدگاهها، علاقهها و واقعیت جامعه و مردم باشد و کارگردانان هم باید بیشتر واقعیت و اسطورههای جامعه را به نمایش بگذاند.

کارگردان فیلم سینمایی مطرب
مصطفی کیایی متولد سال 1355 در کرج است. اولین اثر او با نام بعد از ظهر سگی سگی در سال 1388 تولید شد که موفقیتهای چندان چشمگیری نداشت. پس از آن کیایی فیلم سینمایی ضدگلوله را در سال 1389 روانه سینما کرد که نسبت به فیلم قبلی، با استقبال نسبی مواجه شد. این کارگردان چند سال بعد فیلم خط ویژه را ساخت که تبدیل به پرفروشترین کار کیایی شد. عصر یخبندان چهارمین ساخته سینمایی مصطفی کیایی محسوب میشود که چندان موفق نبود، اما بعدها فیلم سینمایی بارکد توانست فروش بسیار خوبی را در سینما تجربه کند. در آخر چهار راه استانبول با الهام از حادثه پلاسکو روانه سینما شد.
کیانی با فیلمهای خود همیشه نشاندهنده جلوه دیگر از سینما است و شاید در این بین خیلی از منتقدان از کارهای او استقبال نکنند، ولی کیایی با موضوعات جذاب و منحصربهفرد خود توانسته مردم را راضی و خشنود کند. فیلم مطرب یکی از بهترین تجربیات کیایی در عرصه فیلمسازی محسوب میشود.
فیلم آخر کیایی هم مطرب نام دارد. به نظر میرسد کیایی قصد داشته فیلمی انتقادی با این مضمون بسازد که انقلاب اسلامی باعث نابودی هنر در ایران شده است. اما این را به گونهای ساخته که با ژانر کمدی-اجتماعی همراه باشد. درست یا غلط این موضوع اهمیتی ندارد و مهم خوشنودی مردم بوده که کیانی در این اثر بسیار موفق بوده است.
اگر بخواهیم از لحاظ تاکتیکال و جنبههای علمی هنری سینمای به فیلم مطرب نگاه کنیم، شاید فیلم مطرب نتواند نمره خوبی دریافت کند؛ ولی اگر از چشم مردم نگاه کنیم، فیلم مطرب، فیلمی بسیار جذاب و شاد بوده که توانسته استقبال و فروش بالایی را تجربه کند.

نقدهای وارد بر فیلم مطرب
بسیاری از پرویز پرستویی به خاطر بازی در فیلم مطرب انتقاد کردهاند و او را قهرمان سینمای ایران دانستهاند که به همین خاطر نباید در این فیلم بازی میکرد. گروهی معتقد هستند این بازیگر با نقشآفرینی در مطرب به خودش خیانت کرده است؛ ولی سوال اینجاست که چرا باید پرستویی و بسیاری دیگر از بازیگران را به عنوان یک قهرمان دید و از آنها انتظار داشت که تنها در آثار فاخر ایفای نقش کنند؟
در شریف بودن پرستویی هیچ شکی نیست و این بازیگر برای خنده مردم این کار را انجام داده است. علاوهبراین مانند هر شغل و حرفه دیگری بازیگران این فیلم هم به پروژههای خود برای درآمدزایی نیاز دارند.
از دیگر نقدها میتوان به انتقاد از کارگردان فیلم مطرب یعنی مصطفی کیانی اشاره کرد. خیلیها گفتهاند چرا این کارگردان که تمام اعتبار خود را از فیلمهای انقلابی به دست آورده، انقلاب را این گونه نشان میدهد؟
باید گفت اگر کارگردان یا بازیگری در نقشی درخشید، لزومی ندارد که تا آخر عمرش در همان نقش و داستان بماند. کارگردان و بازیگر هر دو در به نمایش گذاشتن واقعیتهای جامعه، تاریخ یک کشور، حقیقتها، طنزها و… باید بکوشند و آن را در قالب فیلم به مردم نشان دهند.
بسیاری از افراد سینما را فضای کاملا جدی، خشک و حماسی میبینند که همیشه باید در آن درباره انقلاب به نکات مثبت اشاره کرد. این گروه دوست دارند در فیلمها تنها به شهادت در راه انقلاب و اسلام بپردازند و تصور میکنند گذشته این کشور چیزی جز انقلاب، خیانت رضاشاه به ایران و این موضوعات کلیشهای نیست!
اما واقعیت این است که اگر کمی بهتر به گذشته ایران نگاه کنیم، میتوانیم آرزوها و استعدادهایی را ببنیم که به خاطر محدودیتهای اشتباه و نادرست مردهاند یا به بیراهه کشیده شدهاند.

بازیگران و میزان فروش فیلم مطرب
در فیلم مطرب بازیگرانی مثل پرویز پرستویی، الناز شاکردوست، محسن کیایی و مهران احمدی به ایفای نقش پرداختهاند. همانطور که گفته شد گروهی از افراد به این بازیگران برای نقشآفرینی در این فیلم کمدی نقدهای زیاد و تندی داشتند. اما این افراد این نکته مهم را در نظر نگرفتهاند که اگر میخواهند به فیلمی نقد کنند، باید تمام زوایای آن را بررسی کنند. همچنین نقدی از فیلم دارند، این نظرات نسبت به سلیقه شخصی آنهاست. بنابراین اگر بخواهند از نظر مردم و تخصصی نقد کنند، باید دیدگاه کارگردان، بازیگران و تماشاچیان فیلم را هم در نظر بگیرند.
فیلم مطرب در مجموع فروش دو روز اول اکران، با ۹۳ هزار و ۲۲۸ نفر مخاطب یک میلیارد و ۵۷۳ میلیون تومان فروش از فیلمهای متری شیش و نیم و تگزاس ۲ که جزو پرفروشترین فیلمهای سال بودند هم سبقت گرفت و در صدر پرفروشترین فیلم سال قرار گرفتهاست. فروش بینظیر این فیلم نشاندهنده همه چیز است. این فروش یعنی مردم کاری به نقدها نداشته و فیلم را خیلی دوست داشتهاند. آنها توانستهاند ارتباط خیلی خوبی با این فیلم برقرار کنند.

کلام آخر
در این سالها کارگردانها شاید به این جمله رسیدهاند که در روزهای گذشته خوشحالتر از امروز بودهایم و سعی دارند این کلام را تبدیل به فیلمهایی جالب و جذاب با قصههای متفاوت در ژانر کمدی کنند. فیلم مطرب، فیلم هزار پا و فیلم نهنگ عنبر را میتوان از دسته فیلمهای کمدی دانست که با لباسهای زیبا ولی قدیمی و فروشهای کمنظیر خود این کلام را به واقعیت نزدیکتر کردهاند. اگر فیلم سینمایی مطرب را تماشا کردهاید، نظرتان را درباره قصه فیلم، نقشآفرینی بازیگران و نقدهای وارد بر آن برای ما بنویسید.
همچنین اگر به فیلمهای جنایی علاقه دارید، پیشنهاد میکنیم مطلب معرفی فیلم سون را مطالعه کرده و بعد خود فیلم را از دست ندهید.

علی به خوندن کتابهای رمان علاقه داره. اون عاشق فیلم، موسیقی و عکاسی هم هست، بهقدری که یه دوربین DSLR خریده. علی لیسانس مکانیک خودرو داره. با این حال دو ساله که با این حوزه آشنا شده و داره فعالیت میکنه. اون سفر را دوست داره وخیلی از شهرهای ایران رو دیده. علی آرزوی موفقیت برای همسنهاش داره و توصیهش برای جوونای هم رده خودش آشنایی با این حوزه است.