خلاصه مطلب
کتاب ملت عشق نوشتۀ الیف شافاک است که بهعنوان پرفروشترین کتاب تاریخ ترکیه انتخاب شد. این رمان سال 2010 به چاپ رسید و تا به امروز به 30 زبان زندۀ دنیا ترجمه شده است. ما در این مطلب از کاغذرنگی کتاب ملت عشق را مورد برسی قرار میدهیم.
یکی از پرطرفدارترین کتابهای ترکیه و حتی ایران کتاب ملت عشق است و اکثر طرفداران کتابهای عرفانی و عاشقانه این کتاب را چندین بار مطالعه کردهاند تا هر بار از مفاهیم عمیق نهفته در کتاب که اکثر آنها با معنای عشق به خدا و به خود پیوند خورده، لذت ببرند. این کتاب در ترکیه با نام چهل قانون عشق و در ایران با نام ملت عشق به چاپ رسیده است. یکی از نکات قابلتوجه آن هم آشنایی با چهل قانون عشق از دید شمس تبریزی است که رعایت این قوانین برای برقراری رابطه انسان با خدا و خود آدمی بسیار مؤثر خواهد بود. اگر دوست دارید با ویژگیهای بیشتری از این کتاب آشنا شوید و به پاسخ سوالاتی که ممکن است در رابطه با این کتاب داشته باشید، برسید با کاغد رنگی همراه شوید.

ملت عشق
رمان ملت عشق اثری از الیف شافاک نویسندۀ اهل فرانسه است. این رمان عنوان پرفروشترین کتاب تاریخ ترکیه را از آن خود کرد و تا بهحال به 30 زبان دنیا ترجمه شده. ملت عشق سال 2010 به زبان انگلیسی و ترکی انتشار پیدا کرد و در همان سال توسط ارسلان فصیحی ترجمه شد، اما نشر آن به سال 1394 موکول شد.
- نویسنده: الیف شافاک
- سال انتشار: 2010
- مترجم: ارسلان فصیحی
- ناشر: نشر ققنوس
معرفی کتاب ملت عشق
کتاب ملت عشق مانند کتاب من از پیش تو شهرت زیادی داشته و تاکنون به 30 زبان زنده دنیا ترجمه شده است. جالب است بدانید این کتاب بهعنوان پرفروشترین کتاب تاریخ ترکیه شناخته میشود و در این کشور بیشتر از ۵۰۰ مرتبه تجدید چاپ شده است.
این کتاب جذاب و تأثیرگذار در ایران هم بین علاقهمندان به کتابهای سبک عاشقانه و عارفانه جایگاه خاصی پیدا کرده و بیش از 50 مرتبه چاپ شده است. کتاب ملت عشق داستانی را با موضوع یافتن عشق و رستگاری دارد که برای خواننده بسیار جذاب خواهد بود. داستان کتاب ملت عشق، تأثیرگذاری عشق بر زندگی را در دو روایت رفت و برگشتی به تصویر میکشد که این دو روایت بسیار ماهرانه به هم پیوند خورده و عجین شدهاند.

نویسنده کتاب ملت عشق چه کسی است؟
نویسنده کتاب ملت عشق الیف شافاک است. این نویسنده توانمند اهل استراسبورگ فرانسه است و در خانوادهای که اصالتا ترک بودهاند، پرورش یافته است. پس از جدایی پدر و مادرش به وطن خود یعنی ترکیه بازگشته است. الیف شافاک در ترکیه بهعنوان فعال حقوق زنان شناخته میشود و علاوهبر اینکه در رشته تحصیلی خود فرد موفقی بوده، توانسته در عرصه نویسندگی هم جایگاه خوب و ویژهای به دست آورد.
شافاک تاکنون جوایز بسیاری از جمله جایزه رومی برای بهترین اثر عرفانی ترکیه و جایزه بهترین داستان از طرف انجمن نویسندگان ترکیه را کسب کرده است. کتاب ملت عشق از پرفروشترین و پرطرفدارترین آثار این نویسنده است.

خلاصه داستان کتاب ملت عشق
داستان کتاب ملت عشق در دو زمان مختلف اتفاق میافتد. اولین دوره در قرن هفتم هجری است که در قونیه جریان پیدا میکند. زمانی که مولانا جلالالدین بلخی بهعنوان یکی از شناختهشدهترین عالمان قونیه مریدان فراونی داشته و اغلب مردم شهر برای مشورت در مسائل مختلف به ایشان مراجعه میکردند و نزد حاکم وقت هم بسیار مورد احترام بوده است.
از سوی دیگر شمس در ابتدای سن چهل سالگی خود حس میکند که در مدت کوتاهی از دنیا خواهد رفت و تصمیم میگیرد که چهل قانون عشقی که در زندگی با آن آشنا شده را برای فرد دیگری بازگو کند تا او راهش را ادامه دهد. به همین دلیل دیداری بین شمس و مولانا اتفاق میافتد که در ادامه داستانهای جالبی با خود به همراه دارند. تأثیرگذاری شمس بر مولانا چنان عمیق است که سبب میشود او با عشق و رستگاری حقیقی آشنا شود و به منشایی الهامبخش برای نوشتن کتاب مثنوی معنوی دست پیدا کند.

دومین دورانی که در کتاب ملت عشق به آن پرداخته شده برای ۱۴ قرن بعد در بوستون است. در این دوران هم شخصی به نام اللا روبینشتاین در آستانه چهل سالگی با مشکلات مختلف زندگی دچار افسردگی شده؛ اما با این همه او ویراستاری کتابی را با نام چهل قانون عشق قبول کرده که زندگیش را متحول خواهد کرد.
داستان این کتاب در واقع همان داستانی است که در قرن هفتم هجری در شهر قونیه و با دیدار شمس و مولانا اتفاق میافتد. اللا به تدریج جریانات زندگیش را با آموزههای این کتاب پیش میبرد و به نوعی داستان زندگی خود را با داستان کتاب همراه میکند. در این مسیر او نیز با تصوف و قوانین عشق آشنا شده و زندگیش مانند مولانا که تحتتأثیر شمس است، دگرگون میشود و تصمیمات جالبتوجهی برای ادامه راهش میگیرد.
اگر علاقه دارید که از جزئیات داستان این کتاب آگاه شوید و بدانید چه اتفاقاتی در این دو روایت بر زندگی شخصیتهای اصلی داستان تأثیر میگذارند، بهتر است این کتاب را کامل بخوانید. بدون شک مطالعه این کتاب و حالوهوای متفاوتش بر زندگی شما هم بیتأثیر نخواهد بود.

نقاط قوت این کتاب چیست؟
این سوال از نظر هر خواننده میتواند پاسخهای متفاوتی داشته باشد، اما به طور کلی و با توجه به نظراتی که تاکنون در ارتباط با نقاط قوت کتاب ملت عشق داده شده، میتوان گفت که از آنجا که این کتاب با روایتی هیجانانگیز به صورت اول شخص و در قالب ارتباطی از طریق ایمیل آغاز میشود، باید منتظر اتفاقات غیرقابل پیشبینی و حیرتانگیزی در ادامه داستان بود که همین موضوع خواننده را جذب داستان میکند.
نکته دیگر این است که الیف شافاک در این کتاب به صورتی که عموم مردم متوجه مفهوم سنگین تصوف شوند، به تفسیری قابل درک از آن پرداخته تا اکثر مخاطبان بتوانند با اندیشههای این آیین به خوبی آشنا شوند و مفاهیم نهفته در کتاب آنچنان پیچیده نیست که خواننده را خسته کند یا بحشی از آن برایش نامفهوم باشد.

نقاط ضعف کتاب ملت عشق چیست؟
نقاط ضعف کتاب ملت عشق زیاد نیست، اما منتقدان سختگیر نسبت به برخی از مسائل این کتاب جبهه گرفتهاند که تعدادی از نظرات آنها از سوی خوانندگان نیز مورد تایید بوده است. از نظر منتقدان، نویسنده کتاب با به کار بردن تعداد زیادی بعد شخصیتی در داستان در جهانبینی حاکم بر داستان افراط کرده است، به گونهای که به غیر از شمس و مولانا شما در این کتاب با 16 بعد و شخصیت داستانی دیگر همانند یک گدا، یک روسپی، عزیز، کیمیا و… روبهرو میشوید که نسبت به اتفاقات و رویدادهای مختلف نظرات خاص خود را دارند و از دید خود موضوعات را بازگو میکنند. همین مساله سبب میشود در برخی از قسمتهای کتاب که شخصیتهای اصلی داستان باید به آن محور دهند، گم میشوند و مسیر اصلی و خط داستان برای لحظاتی گنگ و مبهم میشود.
همچنین درست است که این کتاب محوری خیالی دارد، اما وفاداری نویسنده به تاریخ رعایت نشده است. برای مثال سرنوشت کیمیا دختر مولاناست که به زندگی شمس وارد میشود، به درستی و براساس آنچه که واقعیت داشته به تصویر کشیده نشده است. اگر خوانندگان کتابهای تاریخی دقیقی درباره زندگی شمس و مولانا خوانده باشند، با خواندن قسمتهای مربوط به کیمیا از داستان روایت شده تعجب خواهند کرد!

در بخشهای مربوط به شمس و کیمیا، شمس در ارتباط با کیمیا عاری از عشق نشان داده شده است؛ در صورتی که در کلیات داستان شمس وظیفه شناساندن عشق را به سایرین بر عهده دارد. همین موضوع نگاه خوانندگان به شمس را کمی منفی خواهد کرد.
نظرات دیگران درباره کتاب ملت عشق چیست؟
مثل هر کتاب دیگری، این کتاب نیز با نظرات مثیت و منفی فراونی روبهرو شده است. برخی این کتاب را یکی از تأثیرگذارترین کتابهای نوشته شده درباره عشق حقیقی و عرفانی میدانند. برخی دیگر هم آن را کتابی گیجکننده و معمولی دانستهاند.

از این کتاب چه انتظاری داشته باشید؟
کتاب ملت عشق فضایی جالب و عرفانی را برای شما به تصویر میکشد که شاید تا پیش از این با آن آشنا نبودید و شما را به زندگینامه مفاخر و دنبال کردن سرگذشت آنها نیز علاقهمند خواهد کرد. این کتاب میتواند جزو کتابهای تأثیرگذار بر زندگی هر فرد به حساب بیاید.
اگر شما هم ملت عشق را خواندهاید، میتوانید نظرات و نقدهای خود را در ارتباط با این کتاب در کاغذ رنگی با ما به اشتراک بگذارید.

الیف شافاک
الیف شافاک سخنران، فعال حقوق زنان و رمان نویس ترکی-انگلیسی است که در 25 اکتبر 1971 در استراسبورگ فرانسه بهدنیا آمد. وی در خانوادهای ترک و بریتانیایی دیده به جهان گشود و پس از جدایی والدین خود همراه مادرش به ترکیه بازگشت.
- سال تولد: 1971
- سال وفات: زنده است

سفر همیشه دری از ناشناخته ها و تجربیات تازه رو به روی ما باز می کنه، حالا این سفر می خواد میون کوه و جنگل و دریا باشه، می خواد توی دنیای کلمات و نوشته ها باشه. هر کجا که باشه پر از رویا و شگفتیه. برای همین منم توی دانشگاه رشته ای رو خوندم که مربوط به بناهای تاریخیه تا بتونم در هر فرصتی برای تماشای زیبایی های هر کدوم از اون ها به شهرهای مختلف سفر کنم. علاوه بر اون اینجا برای شما هم می نویسم تا با هم تجربیات نابی رو تو دنیای بی انتهای کلمات به دست بیاریم و به سفری پر از رنگ قدم بذاریم و در کنار هم لذت ببریم.