خلاصه مطلب
ویروس واریسلا زوستر عامل اصلی بروز این بیماری است؛ زمانی که شخص به آبلهمرغان مبتلا میشود، این ویروس در بدن غیرفعال میماند؛ اما این احتمال وجود دارد که چندین سال بعد این بیماری خود را با زونا نشان دهد. اگر میخواهید درباره این بیماری بیشتر بدانید، این مطلب را بخوانید.
زونا یک عفونت است که باعث به وجود آمدن ضایعات پوستی و زخمهای دردناک میشود. اگر این بیماری سریع درمان نشود، ممکن است برای فرد مبتلا مشکلات بزرگی درست کند. بیماری زونا میتواند در هر بخش از بدن ظاهر شود و معمولا با خارش، درد و تاول شروع میشود.
اگر میخواهید درباره این بیماری اطلاعات خوبی را کسب کنید با ما در کاغذرنگی همراه باشید.
اصلا این بیماری دیگر چیست؟
ویروس واریسلا زوستر عامل اصلی بروز این بیماری است. پزشکان پس از تحقیقات متعدد نتیجه گرفتند افرادی که در بچگی به آبلهمرغان مبتلا شدهاند، بیشتر در خطر ابتلا به این بیماری هستند.
زمانی که شخص به آبلهمرغان مبتلا میشود، این ویروس در بدن غیرفعال میماند؛ اما این احتمال وجود دارد که چندین سال بعد این بیماری خود را با زونا نشان دهد.

با این حال در مواردی هم بوده که فرد در نوجوانی به آبلهمرغان مبتلا شده و بعد در میانسالی دچار زونا نشده است. بنابراین نمیتوان فرمول دقیقی برای این موضوع مطرح کرد.
در مجموع زونا تهدید زیادی برای ادامه روند زندگی نیست، اما فرد مبتلا، در دوره این بیماری با درد، خارش، سختی و رنج زیادی مواجه خواهد بود.
چه افرادی بیشتر در معرض ابتلا به بیماری زونا هستند؟
محققان پس از انجام تحقیقات متعدد به این نتیجه رسیدند که افراد مسن بیشتر در خطر ابتلا به این بیماری هستند. علت آن هم این است که این افراد سیستم ایمنی ضعیفتری دارند. البته نباید نگران باشید، چون واکسن این بیماری برای افراد بالای 50 سال ساخته شده و در صورت تزریق آن میانسالان هم خیالشان راحت خواهد بود.

همه متخصصان پوست تزریق واکسن زونا را به افراد بالای 50 سال توصیه میکنند. این واکسن تا حد زیادی، احتمال ابتلا به زونا را کاهش میدهد. احتمال ابتلا این افراد به زونا بیشتر است:
- افراد بالای 50 سال
- افرادی که بیماری یا آسیبدیدگی خاصی دارند
- استرس و نگرانی شدید
- ضعف سیستم ایمنی بدن
- زنان باردار

افرادی که بهدلیل ابتلا به سرطان و ایدز سیستم ایمنی بدنشان ضعیف شده، بیشتر از دیگر افراد به زونا مبتلا شدهاند. همچنین افرادی که برای مدت طولانی از داروی کورتیزون یا داروهای بعد از پیوند عضو و داروهای سرطان استفاده میکنند، نسبت به دیگر افراد بیشتر در معرض ابتلا به بیماری زونا قرار دارند.
اگر بهدلیل ضعف سیستم ایمنی بدن، نگران ابتلا به این بیماری هستید، حتما درباه روشهای تقویت سیستم ایمنی بدن بخوانید.

نگاهی به علائم بیماری زونا
هرچند این بیماری خطری برای روند زندگی ندارد؛ اما به شدت دردناک است. از جمله علائم زونا میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
تاولهای اولیه
تاولهای ناشی از زونا، نسبت به آبلهمرغان، درد و خارش کمتری دارد، اما در مجموع سطح خیلی زیادی از پوست را درگیر میکنند.
خارشهای شدید
زمانی که به این بیماری مبتلا میشوید، در بخشی از پوستتان احساس سوزش و خارش میکنید. معمولا این عوامل در بخش کوچکی از بدن دیده میشود. این نشانهها بعد گذشت مدتی کمتر یا محو خواهند شد.
در بیشتر افراد، تاولهای ریز و خارش بین 3 روز تا 1 هفته روی بدن باقی میمانند، اما این زمان برای همه افراد یکسان نیست.

جوشهای کوچک و بزرگ
بعد محو شدن علائمی مثل تاول و خارش، جوشهای کوچک و بزرگ روی پوست نمایان میشوند. جوشها دقیقا در همان بخشی که قبلا احساس خارش کردهاید، ایجاد میشوند و چند روزی هم روی پوست میمانند.
تاولهای ثانویه
در مدت خیلی کوتاه، جوشها دوباره به تاول تبدیل شدهاند. این تاولها با تاولهای عادی که در مراحل اول بیماری روی پوست ظاهر شدهاند، تفاوتهایی دارند. تاول ثانویه معمولا بعد از چند روز زرد رنگ یا خونی میشوند. تاولهای ثانویه معمولا 2 تا 3 هفته روی پوست باقی میمانند.
درد
وجود تاول بدون درد روی پوست طبیعی نیست. معمولا میزان درد بیماری زونا به حدی است که پزشک برای بیمار مُسکن تجویز میکند.
زمانی که تاولها محو شدند، درد آن هم به مرور زمان کمتر خواهد شد. البته توجه داشته باشید که ممکن است پس از چند هفته یا حتی چند ماه درد این بیماری ادامه داشته باشد.

علائمی که شبیه سرماخوردگی هستند
- احساس تب و سردرد (همزمان با ظهور جوشها)
- درد، سوزش و بیحسی بدن
- حساسیت به لمس
- تاولهایی پر از مایع
- خارش زیاد
- حساسیت به نور
- خستگی و بیحالی
روشهای تشخیص بیماری زونا
بروز حساسیت و خارش در قسمتی از بدن یکی از اصلیترین علائم این بیماری است. اگر این نشانهها را در خود دیدید، حتما به پزشک مراجعه کنید تا او بتواند روند بهبود این بیماری را سریعتر پیش ببرد.

مهمترین ویژگی ضایعات پوستی زونا پدیدار شدن علائم متمرکز در بخشی از بدن و احساس خارش، درد و سوزش در آن ناحیه است. در مراحل اولیه این ضایعه پوستی اول فقط یک برآمدگی نمایان میشود و بعد مدتی تاولهای ریز دیگری هم روی آن ایجاد خواهد شد.
اگر این نشانهها را روی پوستتان دارید، سریعا به پزشک مراحعه کنید تا قبل پیشرفت بیماری، پزشک بتواند روند درمان را شروع کند. مراجعه به پزشک را پشت گوش نیندازید؛ مخصوصا اگر این علائم را نزدیک چشم یا دیگر اجزای اصلی بدنتان دیدید.

شاید بگویید علائم و طول بیماری زونا پس از مدتی رفع و درمان خواهد شد، پس درمانهای پزشکی چه اهمیتی دارد؟
هرچند این حرف درست است، اما شاید درد، خارش و سوزش شدید ناشی از بیماری زونا برای ماهها یا سالها همراهتان باشد. پس توصیه میکنم بعد دیدن این نشانهها سریع به پزشک مراجعه کنید.

علل و شیوههای انتقال زونا
این بیماری واگیردار نیست، اما ممکن است کسی که قبلا به آبلهمرغان مبتلا نشده، هنگام تماس با فرد درگیر ویروس وارسیلا زوستر به زونا مبتلا شود. به عبارت دیگر احتمال این که این فرد به زونا مبتلا شود، بسیار پایین است، اما ممکن است با حضور کنار افرادی که زونا دارند، به آبلهمرغان دچار شود.
درباره خود بیماری زونا در نظر داشته باشید این ویروس تا زمانی که روی پوست تاولی پیدا نشود، قابل سرایت نیست، ولی بعد از آن ممکن است به بدن افراد دیگر وارد شود و آنها را هم درگیر زونا کند.

اگر روی پوست جوش ایجاد شد، آن را مرتببا مواد ضدعفونیکننده تمیز کنید و تا حد توان به جوشهای روی پوست دست نزنید. زمانی که علائم زونا را روی بدنتان دیدید، به افرادی که در معرض خطر هستند (مواردی که در بالا گفته شد) نزدیک نشوید و خود را تا حد امکان قرنطینه کنید.
بیماری زونا و بارداری
نگران نباشید، زنان کمی در دوران بارداری به این بیماری مبتلا میشوند. بانوان باردار در تماس با مبتلایان به زونا، درصورتی که واکسینه نشده باشند، ممکن است به آبلهمرغان مبتلا شوند.

نسبت به مدت بارداری، پس از ابتلا به آبلهمرغان، ممکن است نقصهایی در جنین ظاهر شود. پیشنهاد میکنم قبل از بارداری، حتما واکسن این بیماری را تزریق کنید؛ به ویژه اگر در سنین بالا باردار میشوید، باید بیشتر حواستان به این موضوع باشد.
بعد دیدن عوامل مشکوک به زونا در بارداری، سریع به پزشک متخصص مراجعه کنید.
درمان زونا به چه شکل است؟
هیچ درمان قطعی برای این بیماری پیدا نشده، اما از داروهایی مانند آنتیهیستامین و استامینوفن برای تسکین دردهای بیماری زونا استفاده میشود. آنتیهیستامین خارش و استامینوفون درد را کاهش میدهد و باعث آرامش بیمار خواهد شد. علاوهبر داروهایی که پزشک تجویز میکند، فرد مبتلا باید موارد زیر را رعایت کند.

- استراحت زیاد
- استفاده از کمپرس سرد برای کاهش درد و خارش
- استفاده از پماد کالامیندی
- استراحت در وان آب یا دوش ولرم
معمولا زونا پس از گذشت چند هفته از بین میرود و تعداد کمی از مبتلایان با نوع سخت این بیماری درگیر میشوند.

عوارض زونا چیست؟
ممکن است پس از ابتلا به این بیماری، عوارض ناشی از این بیماری برای مدت طولانی همراه شما بماند. از جمله عوارض بیماری زونا میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- آسیب به چشم (درصورتی که ضایعههای پوستی زونا نزدیک این عضو از صورت باشد.)
- عفونتهای میکروبی ناشی از باز شدن تاولها
- سندروم رامسی (اگر زونا روی اعصاب شخص اثر بگذارد، دچار رامسی میشود. اگر برای درمان این سندورم دستدست کنید، ممکن است باعث فلجی صورت یا کم شنوایی شود.)
- سینه پهلو
- بیماریهای انسفالیت و مننژیت (این بیمایریها موجب التهاب عصبهای نخاع یا مغز خواهند شد.)

بعد از همه اینها یادتان باشد اگر دچار بیماری زونا شدید، نگران نباشید. هرچند رنج و درد این بیماری بسیار زیاد است، اما در نهایت بعد گذشت طول درمان کاملا سلامتی خود را به دست خواهید آورد.
در صورتی که شما هم تجربهای از ابتلا به این بیماری دارید، توصیههای خود را با مخاطبان کاغذ رنگی درمیان بگذارید.

احمد از کودکی علاقه زیادی به تکنولوژی داشته، همین علاقه هم باعث شد تا فروردین 97 پا به این عرصه بذاره. اون تو دبیرستان ریاضی رو انتخاب کرده و برای دانشگاه هم قصد داره که بره رشته مهندسی کامپیوتر. همچنین اون علاقه زیادی به موسیقی و تماشای فیلمهای طنز داره. اگه بخوایم یکی دیگه از علایق این جوون رشید و رعنا رو بگیم میتونیم به عشق ماشین بودنش اشاره کنیم که خیلی جاها کار دستش داده. احمد برای تمام جوونای همسن و سال خودش بهویژه کاربرای کاغذرنگی آرزوی موفقیت داره.