خلاصه مطلب
آنفولازا یکی از بیماریهای مرگبار دنیا محسوب میشود که در قرن بیستم وارد دنیا شد. در این مطلب در مورد انواع آنفولازا، علائم، راههای پیشگری و راههای درمان آن برایتان توضیحاتی ارائه دادهایم. در ادامه مطلب با کاغذ رنگی همراه باشید.
در آغاز قرن بیستم هیچکس فکرش را هم نمیکرد که یکی از مرگبارترین بیماریها گریبانگیر همه دنیا باشد، اما متاسفانه بعد از گذشت یک، دو یا سه سال همه فهمیدند که این بیماری میتواند تا 40 میلیون نفر را هم به کام مرگ بکشاند. به نظر شما چه بیماری تاکنون چنین قدرتی داشته است؟ آنفولانزا بود که توانست چنین کشتاری را بین مردم جهان راه بیندازد، البته این بیماری در سالهای بعد با روند نزولی که در ابتلا و مرگومیر داشت، با مردم جهان به همزیستی بیشتری رسید و مهمان همیشگی آنها شد.
درست است که این روزها آنفولانزا ضعیف شده، اما باید بدانید که این بیماری با جهشهای مداومی که دارد، هر روز تغییر میکند. از طرفی با توجه به مسری بودن این بیماری، درصورتیکه قواعد کنترل و علائم آن را ندانید، ممکن بین به سادگی به آن مبتلا شوید. پیشنهاد میکنم تا آخر این مطلب از کاغذرنگی همراه باشید تا یکی از مرموزترین و کشندهترین بیماریهای جهان را بشناسید.
آنفولانزا چیست؟
آنفولانزا نوعی بیماری مسری یا ویروسی است که اویل قرن بیستم در دنیا رواج یافت. این بیماری که در بدن پستانداران و پرندهها بروز میکند، بیشتر دستگاه تنفسی، ریه، بینی و حلق افراد را درگیر خواهد کرد. درحال حاضر بیشتر مردم نسبت به این بیماری مقاوم هستند و بدنشان آنتیبادی لازم برای کنترل بیماری را دارد، اما این ویروس برای گروههای مختلف شرایط متفاوتی رقم میزد که بعضی اوقات بیمار را به کام مرگ میکشاند. شما میتوانید با شناخت علائم آنفولانزا و راهکارهای بهداشتی مقابله با آن، از ابتلا به این بیماری پیشگیری کنید.

آنفولانزا چند نوع دارد؟
آنفولانزا یکی از معدود مهمانهای ناخواندهای است که پا روی زمین گذاشت و سلامت جسمی خیلی از افراد را به ورطه نابودی کشاند. بدترین چیز درباره این ویروس جهشهایی است که از خود بروز میدهد. زندگی ویروسها و مردم به شکلی است که همیشه در تقابل با هم هستند؛ به عبارت دیگر ویروسها قویتر میشوند و انسانها هم سعی میکنند، قویتر شوند.
در این میان آن بدنی که ضعیف مانده باشد، با ویروسی قدرتمند مواجه میشود که هیچ رحمی ندارد. بسیاری از مردم بهواسطه جهشهایی که در آنفولانزا رخ داد، در به سرعت گرفتار این ویروس شدند. همین مساله باعث شد دانشمندان دنبال شناخت گونههای متفاوت و انواع آنفولانزا باشند تا دست کم بدانند با چه نوع ویروسی مواجه هستند؟
در دنیای پزشکی آنفولانزا را به چهار دسته A، B، C و D تقسیم کردهاند. این گروهها هر کدام بسته به واکنش بدن، قدرت سرایت ویروس و علائمی که روی گروههای مختلف در معرض ابتلا دارند، در نظر گرفته شدهاند.
علائم آنفولانزا در گروه A و B
بین تمام گروهها آنفولانزاهای گروه A و B هستند که بیشتر قدرت سرایت و تاثیر بر بدن انسانها را دارند. تنوع ویروس در این دو گروه که باعث همهگیریهای زیادی شدهاند، بسیار زیاد است، بهطوریکه تاکنون 131 زیرگروه از ترکیبها و جهشهای آنها شناخته شدهاند.
آنفولانزاهای H1N1 یا H3N2 که سالانه مردم زیادی را گرفتار میکنند، معروفترین نوع این گروه هستند، اما باید بدانید که این دو میتوانند به صدها شکل و جهش دیگر هم بروز کنند.
معمولا آنفولانزاهای گروه A و B در فصلهای سرما بروز پیدا میکنند. این ویروس با ورود به دستگاه تنفسی انسان، موجب بروز بیماریهای ریوی و عفونی میشود که درصورت ضعف بدن اثرات بسیار بدی هم با خود دارد. برای مثال سال 2009 بود که برای اولین بار ویروس H1N1 شناخته شد. این ویروس از همان سال تاکنون نیز توانسته در کل جهان شیوع پیدا کرده، گسترده شده و زندگی کند.
علائم آنفولانزا در گروه C و D
بیشتر اثر این گروه روی حیوانات است. آنفولانزاهای این دو گروه بیشتر روی گاوها موثر هستند و توان ایجاد مشکل در بدن انسانها را ندارند.

راههای شیوع ویروس آنفولانزا چیست؟
آنفولانزا سبک خاصی از زندگی را دنبال میکند که درست در تقابل با راحتطلبی ما آدمها است. او در هوا حرکت میکنند، به دست و پوست انسان میچسبد، در برابر آب خالص مقاوم است، درصورت ورود از طریق بینی درست در ریه انسانها مینشیند، کلا ویروس آنفولانزا هر کاری را که به ضرر انسانها است، انجام میدهد. راههای شیوع ویروسها به ویژه ویروس آنفولانزا به چند دسته تقسیم میشود که در ادامه میتوانید آنها را مطالعه کنید.
ویروس آنفولانزا عاشق نشستن است. او بهمحض اینکه از بدن فرد ناقل خارج میشود، روی اولین سطح که مردم بیشترین تماس را با آن دارند، مینشیند. مثلا در راهرو ادارهای فردی ناقل بیماری عطسه میکند. درصورتیکه میز، دسته در یا خودکار در فاصله 1 متری آن فرد باشد، به احتمال 80 درصد ویروسی هم روی آن نشسته و آماده ورود به بدن شماست.
اما در چنین مواقعی شما باید چگونه عمل کنید تا اجازه ندهید ویروس وارد بدنتان شود؟
مثال دیگر از شیوع ویروس بین مردم که بیشتر ما با آن سروکار داریم، تعامل است. آنفولانزا مثل نفاق، بین مردم رخنه میکند و منتظر کمی فضا برای فعالیت است. هر نوع تعامل با ناقل بیماری میتواند زمینهساز انتقال ویروس و ابتلای فرد سالم باشد. دست دادن، حرف زدن از فاصله کمتر از 50 سانتیمتر، غذا خوردن، بغل کردن، دست و روبوسی و… همه میتوانند لذت سلامواحوالپرسی را از مردم بگیرند.

چگونه راه آنفولانزا را سد کنید؟
طبیعتا بهترین راه برای اینکه از چیزی پیشگیری کنید، پس از شناخت راه ورود آن، بستن راهش است. شما باید اول بدانید ویروسها از چه راهی توان ورود به بدن را دارند. شایعترین راه ورود ویروس به بدن سه نقطه مهم در صورت افراد است. چشم، دهان و بینی همیشه بهترین مجرا برای ورود ویروس به بدن هستند. طبیعتا اگر خیلی به بیمار ناقل آنفولانزا نزدیک نباشید، ویروس از طریق تنفس وارد بدنتان نمیشود.
اما درصورت تماس دست هم همین طور است؟ باید بدانید مهمترین چیز برای جلوگیری از انتقال هر ویروسی توجه به حفظ فاصله از ویروس است. همیشه در کمترین حالت اختلاف مسافت یک متر، امنترین فاصله با ناقلان بیماریهای ویروسی است. لازم بهذکر است که این فاصله زیر سقف کوتاه باید بیشتر باشد و یک متر، فاصله امن برای فضای باز محسوب میشود.

جز فاصله مناسب با فرد، شما میتوانید با استفاده از ماسک یا شیلدهای محافظ از تماس آب دهان بیمار یا ویروس معلق در هوا با بینی و دهانتان هم جلوگیری کنید. درصورتیکه همیشه با افراد بیمار ارتباط دارید، بهتر است بهصورت مرتب دستهای خود را با آبوصابون بشویید، زیرا درصورت وجود ویروس روی دست و تماس آن با هر کدام از راههای ورود ویروس به بدن، آنفولانزا منتقل میشود.
از من میشنوید با وجود رعایت همه این موارد هیچ وقت از تقویت قوای جسمانی خود غافل نشوید. بدن انسانها درصورت داشتن قدرت کافی، توان مقابله با بیشتر بیماریها را دارد. گاهی این قدرتمندی با خوردن ویتامین، غذاهای سالم و مفید و مکملها بهدست میآید. این درحالی است که بیشتر مواقع شما باید ذهنی قدرتمند در برابر بیماری داشته باشید.
شاید شنیدهاید که خیلی از افراد در برابر سختترین بیماریها هم مقاومت کرده و توانستهاند بیماریها را شکست دهند. مطمئنا بدن سالم در کنار ذهن سالم میتواند چنین معجزهای را رقم بزند. پس برای جلوگیری از شیوع این بیماری و شکست آن ذهن و جسم را بهطور همزمان قدرتمند کنید.

علائم آنفولانزا چیست؟
سرماخوردگی، آنفولانزا، کرونا و بیماریهای دیگری هستند که تقریبا علائمشان شبیه یکدیگر است. همه این بیماریها تاحدودی روی دستگاه تنفسی انسانها اثرگذار هستند و باعث بروز عفونت میشوند. پیشنهاد میکنم در ادامه با ما همراه باشید تا دست آنفولانزا برایتان رو شود.
همانطور که از اول مقاله تاکنون اشاره کردم، آنفولانزا یکی از معدود بیماریهایی است که اثر زیادی بر دستگاه تنفسی دارد. پس بیشتر علائم آن هم در همین نقطه دیده میشود.
- تب
- سرفه
- گلودرد
- بدندرد
- آبریزش بینی یا گرفتگی بینی
- احساس ضعف و خستگی بیش از حد
- سر درد و احساس سردی
موارد گفته شده جزو شایعترین علائم آنفولانزا هستند که بیشتر در افراد ناقل این بیماری دیده میشود. البته خیلی از مواقع ممکن است فرد مبتلا یک یا چند مورد از این علائم را داشته باشد. این مساله به مقاومت بدن و واکنش آن به ویروس بر میگردد. اسهال و استفراغ دو علامت دیگر آنفولانزا به شمار میآید که البته خیلی نادر است.
برای تشخیص این بیماری حتما باید به پزشک مراجعه کنید و اگر تشخیص آنها آنفولانزا بود، حداقل تا 5 روز بعد از مشاهده علائم با دیگران مراوده نداشته باشید. با اینحال شما میتوانید با رعایت کامل موارد پیشگیرانه مثل استفاده از ماسک، فاصله با دیگران، استفاده از دستکش یا شستوشوی مرتب دستها، هم به زندگی خود ادامه دهید و هم آنفولانزا را بهجان دیگران نیندازید.

چگونه آنفولانزا را درمان کنیم؟
درمان آنفولانزا سادهتر از چیزی است که فکرش را بکنید. زمانی که ویروسی برای اولین بار مشاهده و مثل آنفولانزا یا کرونا شروع به گسترش بین مردم میکند، در اولین سالها ممکن است مرگومیر یا اثرات جدی داشته باشد، اما به تدریج نسبت به آن ایمنی عمومی ایجاد میشود. ویروس آنفولانزا هم بین عموم مردم جهان همین وضعیت را دارد و اثر خاصی روی آنها نمیگذارد.
البته باید این موضوع را مد نظر داشته باشید که سالها از مشاهده اولین گونه آنفولانزا گذشته و رسیدن به چنین وضعیتی لازمه گذشت زمان زیادی است. پس برای بیماری مثل کرونا که هنوز ناشناخته است، چنین فکری اشتباه به نظر میآید.

اگر اهل درمانهای پزشکی و مراجعه به آنها هستید، پزشک معالج باتوجه به علائمی که بدنتان بروز داده، داروهایی برای شما تجویز میکند. حین درمان داروهای خودسرانه مصرف نکنید، چون هر دارویی اثر خاصی روی بدن دارد که در طولانی مدت خود را بروز میدهد. بنابراین در صورتی که به میزان دارو و شرایط بدن آگاه نباشید، ممکن است به خودتان آسیب بزنید.
اگر اهل دکتر و درمان با داروهای شیمیایی نیستید، پیشنهاد میکنم با خوردن مداوم و همیشگی دمنوشهای مختلف مثل دمنوش زنجبیل خود را مقاوم نگه دارید. اگر به بیماری دچار شدید و گلودرد داشتید، هر روز آب و نمک قرقره کنید و دمنوشهای تقویتی مخصوصا آویشن را در برنامه غذایی خود قرار دهید.
درست است که چه دارو بخورید و چه نخورید، باید خواب کافی و محیط گرمی داشته باشید تا بیماری از بین برود، اما درصورتیکه داروهای کمکی نمیخورید، بدن شما بیشتر به خواب و استراحت نیازمند خواهد بود. از خواب در آفتاب و پشت شیشه در روزهای اول بیماری غافل نشوید که معجزه میکند. اگر علائم بیماریتان زیاد شد، حتما به دکتر مراجعه کنید، اما اگر شرایط بهصورت عادی پیش رفت، این را بدانید که اغلب بیمارهای مبتلا به آنفولانزا بدون مراجعه به دکتر خوب میشوند، فقط نباید با دیگران ارتباط داشته باشند که آنها را هم مبتلا کنند.

واکسن آنفولانزا
پس از گذشت مدتی از شیوع آنفولانزا بین مردم، شرکتهای سازنده واکسن موفق شدند واکسنهای فصلی را برای جلوگیری از شیوع گسترده این بیماری تولید کنند. نمیتوان این واکسنها را راه درمان صددرصدی این بیماریها دانست، زیرا جهشهای زیادی از آنفولانزا در دنیا وجود دارد. با این حال به لطف این واکسنها میزان آنتیبادی که در طول سال کم شده و بدن را ضعیف کرده، با تزریق واکسن دچار شوک میشود و به اصطلاح بهخودش میآید.
در واکسنهای فصلی چند نوع ویروس از گروه A و چند نوع نیز از گروه C و B وجود هستند. شما میتوانید با تزریق این واکسنها تاحدودی آمادگی لازم برای مقابله با آنفولانزا را بهدست بیاورید. با اینکه توصیه میشود تمام مردم واکسن بزنند، ولی اگر جز گروههای خاص سایر افراد این واکسن را دریافت نکردند، ایرادی ندارد.

گروه های هدف واکسن آنفولانزا
- پرسنل بهداشتی
- افرادی که در خانه کودک زیر 6 ماه یا بزرگسال بالای 50 سال دارند.
- افرادی که شاخص توده بدنی آنها بالای 40 است یا خیلی چاق هستند.
- خانمهای باردار یا خانمهایی که احتمال بارداری آنها در زمستان و پاییز است.
- افراد مبتلا به بیماریهای مزمن مثل: آسم، چربی، فشار خون، دیابت و…
- افرادی که سیستم ایمنی بدنشان ناقص است.
- افراد مسن ( بالای 50 سال)
- کودکان بین 6 ماه تا 6 سال
گروههایی که در لیست بالا به آنها اشاره شد، بهتر است قبل از فصل شیوع آنفولانزا یعنی پاییز و زمستان واکسن فصلی این بیماری را دریافت کنند. برای کودکانی که 3 سال بیشتر دارند، نصف دوز یعنی (50 سیسی) از واکسن کافی است، اما افراد بالای 3 سال باید یک واکسن کامل را تزریق کنند.
اگر سن دریافتکننده واکسن کمتر از 8 سال باشد دو نوبت و برای افراد بالای 8 سال همان یک نوبت واکسن کافی است. لازم بهذکر است اگر سال قبل واکسن تزریق کردهاید و بدنتان حساسیت بالایی نسبت به آن داشته، بهتر است امسال دیگر از خیر واکسن بگذرید و سراغ دیگر راههای پیشگیری و درمان آنفولانزا بروید.
شدت و علائم آنفولانزا در کودکان
همانطور که گفته شد بدن انسان درصورتیکه یک بار به یک ویروس مبتلا شد، عملا پادتن آن را تولید میکند، اما کودکان به دلیل ضعف جسمانی ممکن است در برابر بیماریهایی مثل آنفولانزا دچار آسیبهای جسمی شوند که در بزرگسالی آنها را به دردسر میاندازد.
درصورتیکه فرزندتان به آنفولانزا مبتلا شد، باید حتما به پزشک مراجعه کنید و با مراقبت دائمی از آن زمینه بهبودی را در بدنش فراهم کنید. شدت آنفولانزا در کودکان مخصوصا زیر 5 سال ممکن است بیشتر از حد تصور باشد، پس با مشاهده علائم بیماری زمان را از دست نداده و سریعا به پزشک اطفال مراجعه کنید.

شدت و علائم آنفولانزا در بزرگسالان
همین شرایط برای کهنسالان یا بزرگسالهای دارای بیماریهای زمینهای هم برقرار است. میانسالان و سالخوردگانی که دچار ضعف سیستم ایمنی یا بیماریهایی مثل قند، فشار خون و… هستند، ممکن است کارشان به عفونتهای بدخیم دستگاه تنفسی هم بکشد. برای درمان آنفولانزای افراد مراجعه به پزشک در اولین فرصت، سپس خوردن مواد غذایی تقویتی مثل انواع معجونها، مغزیجات، آب میوه و… را توصیه میکنم.
باید بدانید که علائم آنفولانزا در بزرگسالها و سالخوردگان دارای بیماریهای زمینهای یا ضعف جسمی متفاوت است. مثلا سالخوردگانی که دچار آلزایمر هستند، نمیتوانند بیماری خود را برای دیگران شرح دهند و ممکن است عفونت در بدنشان زیاد شوند. شما باید با مراقبت همیشگی و بررسی علائم آنفولانزا در بدن این افراد متوجه شرایط آنها شوید.

آخر هر بیماری تازه متوجه میشوید با حکمت و شرایط خاصی که برای شما به وجود آمده، فقط خیر بودهاند؛ پس بدون درنظر گرفتن علائم آنفولانزا و مشکلاتی که برای شما ایجاد کرده، فقط به بهبودی فکر کنید. انسانها در این دنیا از پس بزرگترین مشکلات هم برآمدهاند؛ دیگر ویروسی که به اندازه نوک سوزنی هم حجم ندارد که هیچ است.
در نهایت اگر شما هم تجربهای از ابتلا به ویروس آنفولانزا دارید، میتوانید آن را با ما در میان بگذارید.

فکر کنم با خوندن مطالبم توی کاغذ رنگی متوجه زندگی و علائق من میشید. منتظرتونم توی دنیای رنگی کلمهها تا سبک زندگی جدیدی رو تجربه کنیم.