خلاصه مطلب

مسقطی از 150 سال پیش تا به امروز در ایران به روش‌های مختلفی تهیه می‌شود. ایرانیان مسقطی را به عنوان دسر، حلوا و شیرینی می‌شناسند، در این مطلب از کاغذرنگی 2 روش برای طرز تهیه مسقطی را گفته‌ام.

مسقطی یکی از شیرینی‌های‌ خوشمزه ایرانی و سوغات شهرهای جنوب کشور است. بیشتر افراد مسقطی را به‌عنوان حلوا، شیرینی و دسر می‌شناسند. اگر طرفدار این شیرینی هستید و دوست‌ دارید این حلوای خوش‌عطر و طعم را در خانه درست کنید، طرز تهیه مسقطی را در کاغذرنگی بخوانید.

انواع مسقطی را بشناسید

چند نوع دسر یا حلوای مسقطی خاطره‌انگیز از جمله مسقطی زعفرانی، مسقطی لاری، مسقطی ساده، مسقطی شیر، مسقطی انار، مسقطی نارگیلی، مسقطی گردویی و مسقطی ژله‌ای وجود دارد که هرکدام به روش مختلفی تهیه می‌شود. در ادامه طرز تهیه مسقطی لاری و مسقطی انار را گفته‌ام.

انواع  مسقطی

طرز تهیه مسقطی لاری؛ دسری مقوی

مسقطی لاری به استان لارستان تعلق دارد و جزو قدیمی‌ترین دسرهای ایرانی است. در تهیه این مسقطی از آجیل به روش‌های مختلفی استفاده می‌شود. همین دانه‌های خوشمزه آجیل هستند که باعث محبوبیت مسقطی لاری شده‌اند.

طرز تهیه مسقطی لاری

مواد مورد نیاز برای درست کردن مسقطی لاری

  • 2 پیمانه
    نشاسته
  • 4 پیمانه
    شکر
  • 2/3 پیمانه
    زعفران دم کرده
  • 1 قاشق مربا خوری
    پودر هل
  • گلاب 1 پیمانه
    گلاب
  • 1/3 پیمانه
    روغن مایع
  • به مقدار لازم
    خلال بادام
  • به مقدار لازم
    خلال پسته
  • آب 7 پیمانه
    آب

مواد مورد نیاز تهیه مسقطی لاری برای شش نفر است. توجه داشته باشید از یک پیمانه مشخص برای تمام مواد بالا استفاده کنید تا اندازه‌ها به هم نخورد.

طرز تهیه مسقطی لاری در 4 قدم

اگر همه مواد گفته شده را آماده کرده‌اید، با مراحل تهیه مسقطی لاری پیش بروید.

آماده کردن مسقطی

1.   حل کردن نشاسته در آب

در مرحله اول باید دو پیمانه نشاسته را داخل یک کاسه بریزید و دو پیمانه آب به آن اضافه کنید. به کمک همزن یا قاشق آب و نشاسته را به طور کامل با هم مخلوط کنید تا نشاسته به خوبی در آب حل شود.

بعد از حل شدن نشاسته در آب، ترکیب را از صافی عبور دهید تا کاملا یکدست شود. با این کار هیچ دانه حل‌نشده‌ای از نشاسته‌ها باقی نمی‌ماند. بعد از الک کردن، ترکیب به دست آمده را در یک قابلمه بریزید.

2. اضافه کردن آب، گلاب، شکر و روغن

قابلمه آب و نشاسته را روی شعله متوسط گاز قرار دهید. شما باید بلافاصله پنج پیمانه باقی مانده آب را به ترکیب قابلمه اضافه کنید. حالا با یک قاشق چوبی بزرگ مواد را بدون توقف هم بزنید. کمی بعد از مخلوط، باید چهار پیمانه شکر و یک پیمانه گلاب هم اضافه کنید. اصلا صبر نکنید و همچنان که مواد مختلف را به ترکیب اضافه می‌کنید، آن را هم بزنید تا گلاب کامل با مواد مخلوط شده و شکر هم حل شود.

چند دقیقه بعد از هم‌زدن، ترکیب کم‌کم غلیظ می‌شود و هرچه بیشتر روی حرارت بماند، غلیظ‌تر خواهد شد.

بعد اینکه ترکیب کمی غلیظ شد، نیم پیمانه روغن مایع را به آن اضافه کنید و چند دقیقه به خوبی هم‌بزنید تا مایه اولیه مسقطی غلیظ‌تر شود.

3. اضافه کردن هل، خلال و زعفران (سر گل زعفران)

چند دقیقه بعد از هم‌زدن، هنگامی که مواد به غلظت خیلی زیادی رسید، باید یک قاشق مرباخوری پودر هل و باقی مانده روغن مایع را اضافه کنید و به خوبی هم‌ بزنید.

بعد از اینکه روغن و هل به طور کامل با مواد یک‌دست شد، خلال بادام و پسته را به مقدار دلخواه در قابلمه بریزید و کامل مخلوط کنید. اگر خلال‌ها را با سایر مواد خوب مخلوط کرده باشید، باید میزان پخش خلال‌ها در مایه غلیظ مسقطی یکدست به نظر برسد.

حالا باید 2/3 پیمانه زعفران دم کرده را اضافه کنید و سه دقیقه هم‌بزنید. وقت آن است که قابلمه را از روی اجاق گاز بردارید.

برای جذابیت بیشتر ظاهر مسقطی لاری، سر گل زعفران هم به آن اضافه کنید.

4.  تزئین و سرو مسقطی لاری

حالا زمان تزیین این حلوای خوشمزه و جذاب است. قبل آنکه مسقطی در قابلمه کاملا سفت شود، آن را داخل قالب یا ظرف دلخواهتان بریزید.

به سلیقه خود مسقطی را با خلال پسته و بادام تزئین کنید. می‌توانید از مغزهای مختلف مثل مغز گردو، مغز بادام و مغز فندق برای تزئین روی مسقطی استفاده کنید.

بعد تزئین باید مسقطی را در دمای محیط به مدت 4 الی 5 ساعت بگذارید تا خنک شود و جا بیفتد. بعد از گذشت این مدت، مسقطی لاری آماده است و شما می‌توانید به هر شکلی که دوست دارید، آن را برش دهید و از خوردن این دسر لذت ببرید.

طرز تهیه مسقطی انار؛ دسر یلدایی

دسر مسقطی انار یکی دیگر از انواع‌ شیرینی‌های پایه مسقطی محسوب می‌شود که مخصوص شب‌‌های پاییزی و به ویژه یلداست؛ این نوع مسقطی کمی با انواع دیگر آن فرق می‌کند.

همان‌طور که از اسمش پیداست، این شیرینی از انار تهیه می‌شود و نسبت به بقیه مسقطی‌ها رنگ متفاوتی دارد. در ادامه این بخش از مطلب طرز تهیه مسقطی انار را از صفر تا صد توضیح داده‌ام.

مسقطی انار

مواد مورد نیاز برای درست کردن مسقطی انار

  • 3 پیمانه
    آب انار
  • 1 پیمانه
    نشاسته
  • 2/3 پیمانه
    شکر
  • 15 گرم
    کره
  • 2/3 پیمانه
    دانه انار

مواد گفته شده برای 3 الی 4 نفر است. توجه داشته باشید برای همه مواد از یک پیمانه مشخص استفاده کنید تا مسقطی با کیفیتی داشته باشید.

مراحل طرز تهیه مسقطی انار یلدایی

اگر می‌خواهید از میوه‌های رنگارنگ پاییزی بهترین استفاده را کنید، آش انار و مسقطی انار را امتحان کنید.

مراحل تهیه مسقطی انار

1. حل کردن نشاسته در آب‌ انار

یک پیمانه نشاسته را در قابلمه بریزید و سه پیمانه آب‌ انار را به آن اضافه کنید. ترکیب نشاسته و انار را خوب هم‌ بزنید تا نشاسته‌ها در آب‌ انار یکدست حل شوند. وقتی که پودر نشاسته به خوبی حل شد و به چشم اثری از آن در آب انار ندیدید، قابلمه را روی شعله متوسط اجاق گاز قرار دهید.

ترکیب را به مدت 10 دقیقه به‌ به خوبی هم‌ بزنید تا به غلظت مناسب برسد.

2.   اضافه کردن شکر، کره و دانه انار

وقتی که مواد داخل قابلمه به غلظت رسید، وقت اضافه‌کردن شکر است؛ 2/3 پیمانه شکر به مواد اضافه کنید. باید صبور باشید و مثل مرحله قبل ترکیب را آنقدر آرام، پیوسته و ملایم هم بزنید که شکر هم مثل نشاسته به طور کامل حل شود و اثری از آن باقی نماند.

بعد از آب‌شدن شکر باید 15 گرم کره به مواد اضافه کنید؛ تا زمانی که کره آب شود، ترکیب را هم بزنید. بعد از آب‌شدن کره، بلا‌فاصله 2/3 دانه‌های انار را به مواد اضافه و آن را مخلوط کنید.

3. تزیین و سرو مسقطی انار

بعد از اینکه دانه‌های انار را با مواد مخلوط کردید، قابلمه را از روی اجاق بردارید و مواد را داخل ظرف یا قالب مدنظرتان بریزید. با یک قلم‌موی آشپزی قالب را با روغن مایع کمی چرب کنید تا مسقطی به ظرف نچسبد.

برای آن که مسقطی خنک شود، باید آن را چند ساعتی در دمای محیط قرار دهید. حالا برای تزیین این دسر یلدایی می‌توانید از خلال پسته، پودر نارگیل و دانه‌ انار استفاده کنید.

شما هم مسقطی دلخواهتان را درست کنید

حالا که روش تهیه مسقطی را دیدید، احتمالا با روش کلی آن آشنا شده‌اید. مایع (آب یا آبمیوه موردنظرتان)، نشاسته، شکر و کمی کره یا روغن مواد اصلی هستند. شما می‌توانید به تناسب طعم دلخواه و ذائقه خودتان میوه، آجیل و… را به مسقطی اضافه کنید و با کمی خلاقیت مزه خاص خودتان را خلق کنید.

اگر به درست کردن دسرهای ایرانی علاقه دارید، طرز تهیه حلوا را هم یاد بگیرید و مزه فوق‌العاده آن را امتحان کنید.

اشتراک گذاری:
نظرات (1)

نظر خود را در مورد متن بالا ثبت کنید