زولبیا و بامیه! مگر می‌شود اسم این شیرینی پر آوازه و خوش‌طعم به گوش‌تان نخورده باشد یا طعم آن را نچشیده باشد! زولبیا و بامیه از معروف‌ترین شیرینی‌های ما ایرانیان به حساب می‌آید که بدون شک یک عضو اصلی در سفره‌ افطار ایرانی است. به طور مرسوم زولبیا و بامیه هر ساله در ماه مبارک رمضان سرو می‌شود. اگر هوس میل کردن این شیرینی سنتی به سرتان زده و علاقه دارید خودتان بامیه درست کنید، فقط لازم است آموزش طرز تهیه بامیه را یاد بگیرید.

در این مطلب از کاغذرنگی طرز تهیه بامیه خانگی را با زبانی ساده بیان کرده‌ایم؛ برای یادگیری طرز پخت بامیه مجلسی تا پایان مطلب با ما همراه باشید.

طرز تهیه شربت بامیه

در قدم اول باید شربت بامیه را آماده کنید. پس از آن هم نوبت درست کردن خود شیرینی است.

مواد مورنیاز شربت بامیه

مواد اولیه برای تهیه شربت بامیه را می‌توانید از مغازه‌های لوازم قنادی‌ها تهیه کنید. این شربت به شربت بار و سس شربت ساده هم معروف است و طرز تهیه آسانی دارد. به خاطر داشته باشید، همیشه اندازه شکر باید دو برابر آب باشد.

  • آب: 1 پیمانه
  • گلاب: ¼ پیمانه
  •  آب لیمو (ترجیحا تازه): نصف قاشق غذاخوری
  • شکر: 2 پیمانه
  • گلوکز (اختیاری): 1 قاشق غذاخوری
  • زعفران: به میزان لازم

مراحل تهیه شربت بامیه

درست کردن شربت بامیه کار ساده‌ای است که البته هنگام درست کردن به دقت نیاز دارد. در واقع شربت چاشنی اصلی بامیه است که با ترکیب بامیه با شربت، طعم بامیه خوش‌مزه می‌شود. این شربت برای طعم دادن در طرز تهیه زولبیا، لگیمات، گوش فیل و خاگینه هم قابل استفاده است.

1. مخلوط مواد اولیه

ابتدا درون یک قابلمه به مقدار گفته شده آب بریزید و آن را روی اجاق گاز با شعله کم قرار دهید. سپس به آرامی شکر را به آب اضافه کرده و همزمان با قاشق شروع به هم زدن کنید تا شکر کاملا در آب حل شود. بعد از حل شدن شکر، آب لیمو  را به قابلمه اضافه کرده و به مدت 5 الی 6 دقیقه با قاشق هم بزنید.

طرز تهیه شربت بامیه

اگر می‌خواهید بامیه خوش‌رنگ و براق باشد، در صورت تمایل می‌توانید در 2 دقیقه آخر به مقدار گفته شده گلوکز به شربت بامیه اضافه کنید. البته همان‌طور که می‌دانید، با اضافه کردن گلوکز، کالری شیرینی خیلی بیشتر می‌شود.

2. آماده شدن شربت بامیه

بعد از اینکه محلول غلیظ شد، گلاب را در قابلمه ریخته و  شعله اجاق گاز را خاموش کنید؛ اجازه دهید، شربت بامیه سرد شود. در نظر داشته باشید، هر اندازه شربت سردتر شود، غلیظ‌تر خواهد شد. پس اگر شربت به اندازه‌ کافی غلظت دارد، لازم نیست آن را در یخچال بگذارید. به راحتی توانستید شربت بامیه درست کنید.

در ادامه طرز تهیه بامیه سنتی را توضیح داده‌ایم.

آموزش طرز تهیه شربت بار

نکات طلایی برای طرز تهیه شربت بامیه

  • درست کردن شربت تقریبا 10 تا 12 دقیقه زمان می‌برد؛ اگر شربت کم‌تر از 10 دقیقه به قوام رسید، یعنی حرارت اجاق گاز بالا بوده و ممکن است شکرک بزند. پس به خاطر داشته باشید، شربت بامیه را با حرارت ملایم درست کنید.
  • برای اینکه بفهمید شربت به قوام رسیده، دو روش وجود دارد:

در روش اول مقداری از شربت را داخل یک نعلبکی ریخته و به صورت چرخشی تکان دهید؛ اگر همزمان با تکان دادن، شربت بامیه به آرامی حرکت کرد و غلظت (قوام) داشت، شربت قوام دارد.

روش دوم برای امتحان کردن قوام شربت، فرو کردن دو انگشت دست در شربت بامیه است؛ اگر دو انگشت با برخورد به یکدیگر چسبندگی داشتند، شربت به قوام رسیده، در غیر این صورت اجازه دهید شربت کمی دیگر روی حرارت ملایم باقی بماند.

  • برای طرز تهیه بامیه بازاری، قوام داشتن شربت بسیار مهم است؛ می‌پرسید چرا؟

اگر شربت بامیه غلظت کافی نداشته باشد، بعد از اضافه کردن بامیه به شربت بار، باعث خمیر شدن بامیه‌ها شده و دیگر حالت تردی ندارد. البته برعکس این موضوع هم وجود دارد که در قسمت قبلی به آن اشاره کردیم، قوام داشتن بیش از حد باعث شکرک زدن بامیه می‌شود.

  • برای خنک شدن شربت بامیه، بهتر است آن را در دمای محیط قرار دهید. قرار دادن در یخچال ممکن است باعث سفت شدن آن شود. غلظت شربت بامیه هنگام استفاده باید روان (سفت نباشد) باشد.
  • گلاب را باید در آخرین قدم از طرز تهیه شربت بامیه به قابلمه اضافه کنید، زیرا اگر گلاب در حرارت بالا پخته شود، بوی خودش را از دست می‌دهد.

طرز تهیه بامیه مجلسی

در این قدم وقت آماده کردن خود شیرینی بامیه است.

مواد موردنیاز برای درست کردن بامیه

مواد اولیه گفته شده برای آماده کردن بامیه ویژه 10 نفر است. اگر برای تعداد افراد کم‌تر یا بیش‌تری درست می‌کنید، می‌توانید مواد را به همان نسبت کم یا اضافه کنید.

  • آب: یک پیمانه
  • آرد: یک پیمانه
  • تخم مرغ درشت: 2 عدد
  • کره: 30 تا 40 گرم
  • بکینگ پودر: ¼ پیمانه
  • پودر وانیل: نصف قاشق چای‌خوری
  • روغن: به میزان لازم

مراحل طرز تهیه بامیه مجلسی

برای یادگیری شما طرز تهیه بامیه را قدم‌به‌قدم گفته‌ایم. بعد از آماده کردن مواد اولیه برای سرخ کردن بامیه‌ها دست به کار شوید. اگر به یادگیری شیرینی‌های سنتی و محبوب ایرانی علاقه دارید، آموزش شیرینی پنجره‌ای را از دست ندهید.

1. آماد کردن خمیر بامیه

در اولین قدم آب و کره (شما می‌توانید از روغن جامد یا مایع هم استفاده کنید.) را داخل قابلمه ریخته و روی حرارت ملایم قرار دهید تا جوش بیاید. سپس آرد الک شده و شکر را اضافه کرده و همین‌طور هم بزنید. این کار و حرارت ملایم باعث گرفته شدن بوی خامی خمیر می‌شود.

چگونه بامیه درست کنیم

در این مرحله از طرز تهیه بامیه به طور مرتب خمیر جمع شده را با پشت قاشق هم بزنید. سپس بکینگ پودر و پودر وانیل را اضافه کرده و دوباره ترکیب را مخلوط کنید.

هرچه بیشتر خمیر را هم بزنید، خمیر بهتر پخته شده و تردتر می‌شود. در نظر داشته باشید آب درون خمیر باید تبخیر شود. بعد از پخته شدن خمیر، قابلمه را از روی اجاق گاز برداشته و بگذارید از داغی آن کم شود،

در نظر داشته باشید خمیر نباید به طور کامل سرد شود. کافی است آن را روی کابینت قرار دهید تا دمای آن به تدریج کاهش پیدا کند.

مراحل طرز تهیه بامیه بازاری

2. اضافه کردن شربت بار و تخم‌مرغ به خمیر

در این مرحله از طرز تهیه بامیه بعد از پایین آمدن حرارت خمیر، برای خوش طعم‌ورنگ شدن بامیه 1 تا 2 قاشق از شربت بار درست شده را به آن اضافه و خمیر را هم بزنید. سپس یک تخم‌مرغ به خمیر اضافه و با استفاده از همزن یا دست آن را کاملا هم بزنید تا زمانی که تخم‌مرغ به خوبی با خمیر ترکیب شود.

وقتی تخم‌مرغ اول کاملا به خورد خمیر رفت، تخم‌مرغ دوم را اضافه و با همزن هم بزنید تا کاملا یکدست شود؛ دقت کنید خمیر تهیه شده باید حالت چسبندگی داشته باشد.

آموزش درست کردن بامیه خانگی

3. استفاده از ماسوره برای درست کردن بامیه‌ها

خمیر بامیه را داخل قیف پارچه‌ای یا پلاستیکی ریخته و از ماسوره دندانه‌دار یا ساده (ماسوره ستاره یا شکوفه‌ای) در سایز دلخواه‌تان برای سری آن استفاده کنید. سپس داخل یک ماهیتابه (ترجیحا نچسب) روغن مایع سرخ‌کردنی بریزید.

زیر شعله اجاق گاز را روشن کرده و حرارت آن را روی متوسط تنظیم کنید تا روغن کاملا داغ شود. حالا انتهای قیف پر از خمیر را به آرامی فشار دهید و با استفاده از قیچی خمیر را به اندازه‌ی مدنظرتان درون تابه برش دهید.

آموزش طرز تهیه بامیه اصیل

4. آخرین مرحله از طرز تهیه بامیه خانگی

حواستان باشد داخل ماهی‌تابه را ببش از اندازه پر نکنید، چراکه شیرینی‌ها با حرارت روغن بزرگ می‌شوند و باید فصای کافی برای غوطه‌ور شدن در روغن داشته باشند. هر زمان رنگ بامیه‌ها تغییر کرده و طلایی شد، آن‌ها را از روغن خارج کنید.

هنگام سرخ شدن بامیه‌ها باید کنار ماهی‌تابه روغن باشید و آن‌ها را مرتب هم بزنید تا کاملا سرخ شوند. اگر لحظه‌ای از شیرینی‌ها غافل شوید، احتمالا خواهند سوخت.

دستور پخت بامیه به همراه نکات طلایی

بعد از سرخ شدن بامیه‌ها، اجاق گاز را خاموش کرده و با استفاده از توری (بی‌درنگ) آن‌ها را داخل ظرف شربت بامیه بریزید و کاملا هم بزنید.

در آخرین قدم از طرز تهیه بامیه سنتی بعد از گذشت 2 تا 3 دقیقه بامیه‌ها را از ظرف شربت خارج کرده و در ظرف بچینید. حال با استفاده از خلال بادام یا پسته، پودر نارگیل و هر تاپینگ دلخواه دیگر، می‌توانید بامیه‌ها را تزیین کرده و نوش‌جان کنید، به همین سادگی!

آسان ترین روش برای درست کردن بامیه

نکات طلایی برای طرز تهیه بامیه

  • برای پخت بهتر خمیر باید مدام با پشت قاشق خمیر را تکه‌تکه کرده و بعد دوباره جمع کنید. این عمل را چندین مرتبه تا تبخیر شدن کامل آب خمیر انجام دهید.
  • دمای خمیر قبل از افزودن تخم‌مرغ باید به اندازه‌ای (نه داغ نه سرد) باشد که هنگام اضافه کردن آن، تخم‌مرغ داخل خمیر پخته نشود.
  • اگر بعد از اضافه کردن تخم مرغ‌ها، خمیر آماده شده به اندازه کافی چسبندگی نداشت، می‌تواند دو دلیل داشته باشد:

اول پایین بودن کیفیت آرد، دوم بزرگ یا کوچک بودن تخم‌مرغ‌ها.

برای حل این مشکل یک تخم‌مرغ را درون ظرفی شکسته و به خوبی با چنگال هم بزنید (حالت لختگی تخم مرغ گرفته شود). سپس یک قاشق از تخم‌مرغ را به خمیر اضافه و هم بزنید.

  • به دلیل سفت بودن خمیر بامیه بهتر است خمیر را داخل قیف پارچه‌ای بریزید؛ ممکن است به خاطر سفت بودن خمیر، قیف پلاستیکی پاره شود. در صورتی که قیف پارچه‌ای نداشتید، می‌توانید از قیف پلاستیکی به صورت دو لایه استفاده کنید.
  • برای اینکه تیغه‌های قیچی به خمیر نچسبد، حین کار آن را به روغن داخل ماهیتابه بزنید.

چگونه بامیه خانگی درست کنیم

شیرینی بامیه یکی از خوش‌طعم و بهترین دسرها برای رمضان است که هنگام افطار قند خون شما را تنظیم خواهد کرد. البته در نظر داشته باشید این شیرینی قند و کالری زیادی دارد و نباید در خوردن آن زیاده‌روی کنید.

اگر شما هم این شیرینی طلایی و خوش‌طعم را تهیه کردید، نظرتان را درباره آن با ما درمیان بگذارید.