خلاصه مطلب
کتاب بی شعوری اثری از خاویر کرمنت پزشک روانشناس آمریکایی است که این کتاب را در مورد بی شعوری و روشهای درمان آن نوشته است. ما در این مطلب از کاغذرنگی توضیحاتی در مورد کتاب بی شعوری را برایتان ارائه میدهیم. با کاغذرنگی همراه باشید.
شاید وقتی ندانیم بیشعوری به عنوان اسم یک کتاب در نظر گرفته شده، شنیدن آن کمی توهینآمیز باشد، اما برای جامعه بهتزده ما چنین توهینی چندان هم بد نیست و میتوان گفت گاهی هم یکی از ویژگیهای بارز محصول تلقی میشود. کتاب بی شعوری یکی از اثرهای پُرفروش 5 سال اخیر بازار ایران است و اینطور که به نظر میرسد هنوز هم ادامه دارد. کتابی متفاوت از آن چه شنیدهاید، درباره یکی از بدترین ویژگیهای اخلاقی افراد یعنی بیشعوری.
در ادامه این مطلب از کاغذرنگی دنبال این هستیم ابعاد مختلف کتاب را بررسی کنیم و دلیل این حجم از موفقیت آن را بفهمیم. با ما همراه باشید تا نکات جالبی از معرفی، نقد و بررسی کتاب بیشعوری بشنوید.

بی شعوری
کتاب بی شعوری اثری از خاویر کرمنت بوده و همانطور که از اسم آن مشخص است با موضوع بی شعوری نوشته شده. خاویر کرمنت اعتقاد دارد که خطرناکترین بیماری تاریخ بشریت بی شعوری بوده و به این موضوع در کتاب هم اشاره کرده است. کتاب بی شعوری در درجه اول در قالب طنز بوده، اما در آن به موضوعات روانشناسی هم اشاره شده است.
- نویسنده: خاویر کرمنت
- سال انتشار: 1393
- مترجم : محمود فرجامی
- ناشر: انتشارات نیسا
نویسنده کتاب بی شعوری کیست؟
اگر کلمه کِرِمِنت را نشنیده باشید، ممکن است با شنیدن اسم خاویر، ذهنتان به سمت خاویر باردم جذاب و افسانهای برود. با اینحال باید بدانید این خاویر آن خاویر نیست که گوشهگوشه گوگل چه با زبان فارسی و چه انگلیسی انواع اطلاعاتش به چشمتان بخورد. متاسفانه باید بگویم از خاویر کرمنت هیچ اطلاعاتی در گوگل یافت نمیشود و فقط باید به اطلاعاتی که خود کتاب ارائه کرده، اکتفا کنیم.
بهگفته کتاب بی شعوری، خاویر کرمنت یک پزشک داخلی است که در طول مراجعه بیمارهایش، کمکم بهسمت روان درمانی رفته است. خاویر کرمنت کتابش را از تجربههای مراجعانش نوشته و مدعی است که تمام مثالهای کتاب واقعی هستند.
نکته جالب درباره خاویر کرمنت اینست که این فرد جز کتاب بی شعوری یا (Asshole No More) نه کتاب دیگری نوشته و نه معرفی کرده است. به طور کل هیچ اطلاعاتی از این مرد نیست، حتی در بزرگترین مرجع دنیای ارتباطات و فناوری یعنی گوگل.
کتاب بی شعوری چیست؟
کتاب بی شعوری اثری روانشناختی درباره یکی از رفتارهای انسان یعنی بیشعوری است. بیشعوری که از اسمش هم پیداست چه موضوعی دارد، بیشتر با ذکر مثال و نگاه از زاویههای مختلف به این پدیده و بیماری (به ادعای خود کتاب) سعی در مشهود و درمان آن دارد. بیشعوری که این اثر از آن یاد میکند، یکی از بدبینانهترین حالات نگاه به رفتارهای بد انسانهاست.
پس اگر تعصبی درمورد انسان و جایگاه او دارید پیشنهاد میکنم از مطالعه این کتاب صرف نظر کنید، چرا که در این حالت بیشتر از آن که کتاب برای شما آموزنده باشد، احساس خشم خواهید داشت.

کتاب بی شعوری چه غذایی برای روحمان دارد؟
بیشعوری در چهار بخش نوشته شده است. نویسنده در هر بخش بُعد جدیدی از موضوع گفته شده در کتاب را توصیف میکند. اگر با نگاهی مثبت به آن نگاه کنید، قصد کتاب برطرف کردن مشکل و اگر با نگاه منفی نظر بدهید، قصد آن چیز جز تشویش ذهن مردم و بد جلوه دادن اوضاع نیست.
در بخش اول خاویر کرمنت به توصیف بیشعوری و مشخص کردن منظور خود از این کلمه میپردازد. او ویژگیهای شخصیتی و رفتارهایی مثل نصیحت بیجا، خود بزرگبینی، بدبینی و… را مثالی برای بیشعوری توصیف میکند. اولین چیزی که کتاب از شما میخواهد، این است که بفهمید آیا چنین ویژگیهایی در وجودتان هست؟ یا با چنین ویژگیهایی برخورد دارید؟ از نظر این کتاب مهمترین مرحله درمان بیشعوری شناخت آن است.
شاید مثل بیشتر خوانندههای این کتاب بی شعوری، از بخش دوم کمکم تنفرتان از کتاب بیشتر شود، شاید هم نه عاشقش شوید. اینجا نقطهای است که شما بین دو دسته طرفدار و مخالف این کتاب قرار میگیرید. در این قسمت نویسنده بیشعورها را به 8 دسته تقسیم میکند. او با مثالهای ریزبینانه و بیشتر شبیه عیبجویی قصد نخنما کردن بعضی از رفتارهای جامعه را دارد.
بخش سوم کتاب شما را به سمت زندگی مسالمتآمیز با بیشعورها سوق میدهد؛ یعنی تا اینجای کار باید خود را شناخته، بیشعوری را درمان کرده و دنبال رفتار درست با بیشعورهای اطرافتان باشید. بیشعورهایی که قدرتمند شدند و الآن باید با آنها روزگار گذراند و سازگاری پیدا کرد.
نویسنده از بخش چهارم کتاب شروع به ارائه درمانهای موردنظرش برای رفع کامل بیماری مذکور میکند.

دیگران چه نظری درباره طعم کتاب بی شعوری دارند؟
کتاب بی شعوری خیلی پُرفروش بوده است، یعنی پرفروش به معنی واقعی کلمه. به طوری که بی شعوری را میتوان کتاب اول ویترین همه کتابفروشیها دانست. کتابی که پیشنهاد اغلب کتابفروشهای تازهکار است و در دست هر فردی که تازه کتابخوان شده، دیده میشود. با این حجم از فروش باید انتظار هر نوع برخورد را داشت، اما در مجموع میتوان گفت اغلب نظرها به دو بخش خوب و خیلی بد تقسیم میشوند.
اول از همه نظر خودم را برای شما به اشتراک میگذارم، به نظر من کتاب بیشعوری را بخوانید، اما بدون هیچ تعصب و بدون هیچ الهامپذیری به آن بپردازید. این کتاب صرفا برای آگاهی از یکی از بدترین اخلاقهای دنیا یعنی بیشعوری مناسب است، اما باید به این نکته توجه کنید که خود نویسنده کتاب اعتقاد دارد بیشعور بوده و درمان شده است؛ در حالی که هنوز به این درد مبتلاست، درغیر این صورت هیچوقت حاضر نمیشد، چنین ریزبینانه به بررسی مردم بپردازد.
– نظرهای خوب
افرادی که کتاب را دوست داشتند؛ بیشتر به خودشان نگاه میکنند و مثالهای گفته شده در کتاب را نمونههای مناسب برای الهامبخشی در زمینه رهایی از این درد میدانند. آنها بهصورت واقعبینانه مشکلات خود و جامعه را میبینند و قصد دارند با راهکارهای کتاب و چالشی که ترسیم میکند، بهسمت بهتر شدن بروند.
مثلا ریحانه یکی از خوانندههای این کتاب است که نظر خودش را درباره کتاب بی شعوری به این شکل بیان میکند:
این کتاب به طور کلی یک کتابروانشناسی محسوب میشود که خیلیها آن را دوست ندارند و خواندن کتاب را بیهوده میدانند. این افراد معتقد هستند کتابهای بهتری برای خواندن وجود دارد، ولی این کتاب برای من کارآمد بود، چون باعث شد به رفتارهایی که داشتم، بیشتر فکر کنم و صحت آن را به چالش بکشم.
– نظرهای مخالف
گروه مخالف کتاب میگویند؛ آنها حتی خواندن آن را هم توهین به شخصیت خواننده قلمداد میکنند. این افراد معتقد هستند کتابی که هیچ اثری از نویسندهاش نیست و درباره مسائل به صورت سطحی نظر میدهد که فقط مشکل را ظاهر میکند، اصلا کتاب درستی نیست و بیشتر برای افراد سادهانگار مناسب است.

کتاب بی شعوری از نظر علمی چه جایگاهی دارد؟
در واقع باید گفت این کتاب از نظر علمی به اندازه کافی قابل اتکا، دقیق، ارزشمند و… نیست. همانطور که گفته شد نویسنده کتاب یکی از دکترهای تقریبا بهنام است و طبیعتا در حد خودش جایگاه و دانش کافی دارد، اما این فرد یک دکتر روانشناس که بر پایه علوم روانشناختی تحقیق کرده باشد، نیست، بلکه یک دکتر داخلی است که صرفا برای علاقه و به تشخیص خودش این موضوع را مطرح کرده و به سمت درمان آن برای خود و دیگران رفته است.
بههمین دلیل نمیتوان نکات ذکر شده در کتاب بی شعوری را برآمده از تحقیقهای دقیق علمی و روانشناسی دانست. این موارد تنها تجربه نویسنده هستند که طی سالها کار و طبابت جمعآوی شدهاند. البته نمیتوان خُردهای بر این نویسنده گرفت، چرا که او با بیان نظرش و ارائه آن به شما خود را در معرض قضاوت دیگران قرار داده است.
کتابهایی که مثل کتاب بی شعوری تفکر خاص خودشان را دارند!
این کتاب و کتابهای امثال آن را باید با توجه به کلیات دید و مطالعه کرد. چراکه جزییات خاصی در این کتابها مطرح نیست، بلکه صرفا پیام پنهان در آنهاست که میتواند راهگشای خوانندگان باشد.
مترجم کتاب بی شعوری کیست؟
محمود فرجامی یکی از نویسندگان و طنزپردازان دنیای ادبیات ایران است. او که دکتری روزنامهنگاری از دانشگاه مالزی دارد، مترجم کتاب بی شعوری است. پس از انتشار این کتاب او بارها این مساله را متذکر شد که حق نشر و متن کتاب را از نویسنده آن خریداری کرده و هیچکس حق ترجمه دوباره آن را ندارد. البته بهتر است بدانید ترجمه جناب فرجامی ترجمه روان و خوبی بوده که به گفته خودشان برای آن ماهها تلاش شده است.
او در زمینه طنز سیاسی سالهای سال به روزنامهنگاری مشغول بوده و با تعدادی از وبگاههای اینترنتی و روزنامههای دوره خود همکاری داشته است. محمود فرجامی طی سالهای گذشته از ایران مهاجرت کرده و هماکنون در خارج از کشور زندگی میکند.

از مطالعه کتاب راضی هستید؟
اگر قصد مطالعه کتابی مثل بیشعوری را دارید، بهتر است بدون هیچ تعصب و تردیدی به سمتش بروید. مسائل گفته شده در کتاب را بخوانید، بفهمید، بسنجید و درصورت تحقیق و اطمینان از درستی، آنها را قبول کنید. این که نکات مطرح شده در کتابی را بدون بررسی و اگر و اما، قبول یا رد کنید، هیچ رشدی در شخصیت شما ایجاد نمیکند.
احتمالا پس از مطالعه کتاب بی شعوری دیدگاهها و نظرات مختلفی بهذهنتان میرسد که میتوان گفت بهترین جمله برای توصیف آن باشد. خوشحال میشویم اگر این نکات را با دیگر کاربران و مخاطبان کاغذرنگی نیز به اشتراک بگذارید.

خاویر کرمنت
خاویر کرمنت پزشک روانشناس آمریکایی است که متاسفانه اطلاعات دقیق و روشنی در مورد او پیدا نمیشود. خاویر کرمنت پس از نوشتن کتاب بی شعوری در میان مردم معروف شد. جالب است بدانید که بیشتر مخاطبان او ایرانی هستند و بیشتر کتابهای خاویر را میتوانید در وبسایت آمازون پیدا کنید.
- :

فکر کنم با خوندن مطالبم توی کاغذ رنگی متوجه زندگی و علائق من میشید. منتظرتونم توی دنیای رنگی کلمهها تا سبک زندگی جدیدی رو تجربه کنیم.