آش دوغ یکی از آش‌های سنتی و قدیمی ایران است که در اغلب شهرهای ایران با کمی تفاوت در مواد اولیه پخته می‌شود. این آش خوش طعم مانند آش رشته طرفدارن بسیاری دارد و بعضی از افراد در دورهمی‌ها و مهمانی‌های صمیمی یا حتی رسمی، آش دوغ درست می‌کنند. آش دوغ در هر شهری به روش‌های متفاوتی تهیه می‌شود و تنوع غذایی این آش بسته به ذائقه غذایی افراد ممکن است متفاوت باشد. اگر تاکنون این آش خوشمزه را درست نکرده‌اید، برای یاددگیری طرز تهیه آش دوغ با کاغذرنگی همراه باشید.

مواد موردنیاز طرز تهیه آش دوغ

مواد اولیه گفته شده برای تهیه آش دوغ ویژه 4 نفر است. اگر می‌خواهید این آش را برای افراد کمتر یا بیشتری تهیه کنید، باید به همین میزان مواد را کم یا اضافه کنید.

  • دوغ محلی یا دوغ پاستوریزه گازدار: 2 لیتر
  • نخود: 200 گرم
  • برنج: 1 پیمانه
  • سبزی آش: 700 تا 800 گرم
  • پیاز داغ: 3 قاشق غذاخوری
  • نعنا داغ: 2 قاشق غذاخوری
  • سیر داغ: 1 قاشق غذاخوری
  • نمک و فلفل سیاه: به مقدار لازم

مراحل طرز تهیه آش دوغ سنتی

برای تهیه آش دوغ با عطر و طعم اصیل، کافی است مراحل گفته شده را با دقت انجام دهید. اگر علاقه دارید برای رنگین کردن سفره‌های خود در مهمانی‌ها یک آش محبوب تهیه کنید، طرز تهیه آش رشته مجلسی را یاد بگیرید.

طرز تهیه آش دوغ

1. خیساندن و پخت نخود

برای اینکه نفخ نخود به طور کامل گرفته و بهتر پخته شود، بهتر است از شب قبل نخود را بخیسانید. در این مدت، چندین مرتبه آب نخودها را عوض کنید تا کاملا نفخ آن از بین برود. پس از خیساندن نخود، آن‌ها را با آب سرد شسته و بعد از آبکش داخل یک قابلمه مناسب بریزید. حالا باید 3 تا 4 لیوان آب آشامیدنی به نخود اضافه کرده و روی شعله متوسط قرار داده و اجازه دهید به طور کامل پخته شوند.

توجه داشته باشید، نباید نخودها بیش از اندازه پخته شوند. چراکه در این صورت داخل آش له خواهند شد.

2. پخت برنج

پس از پخت نخودها (دقت داشته باشید نخودها له نشوند)، زیر شعله را کم کرده و در قابلمه‌ای کوچک برای پخت برنج، به میزان لازم آب آشامیدنی بریزید. پس از جوشیدن آب، برنج را آبکش و همراه با مقداری نمک در قابلمه دیگر بریزید تا بپزد. پس از پخت برنج، آن‌ها را به قابلمه نخود اضافه کنید.

در نظر داشته باشید برنجی که برای آش دوغ استفاده می‌شود، باید برنج نیم‌دانه باشد. اگر از این برنج ندارید، بهتر است برنج معمولی را به مدت بیشتری در آب بجوشانید تا کمی له شده و از هم باز شود. چراکه برنج آش دوغ نباید خیلی درسته و مانند برنج آبکش، کشیده باشد.

3. اضافه کردن سبزی آشی به قابلمه

در این قدم از طرز تهیه آش دوغ ابتدا سبزی آش (تره، گشنیز، جعفری و شوید به اندازه یکسان از هر کدام) را پس از شستن خرد کرده و به قابلمه موردنظر اضافه کنید. شما باید محتویات درون ظرف را به طور کامل با هم مخلوط کنید. توجه داشته باشید پس از افزودن سبزی‌ها، درب قابلمه را نبندید، چون با گذاشتن درب رنگ سبزی کدر شده و آش دوغ را سبز رنگ خواهد کرد.

4. افزودن دوغ محلی به محتویات آش دوغ

تا زمان پختن سبزی، مقداری از آب درون قابلمه تبخیر خواهد شد؛ اما با افزودن دوغ، دیگر نیازی به ریختن آب نیست. در این قدم از طرز تهیه آش، باید دوغ محلی به آرامی درون قابلمه ریخته و با استفاده از کفگیر به طور مرتب هم بزنید تا دوغ بریده نشود. در این مرحله درب را روی قابلمه قرار ندهید، زیرا ممکن است دوغ بریده شود.

5. آخرین قدم از طرز تهیه آش دوغ

پس از گذشت 15 الی 20 دقیقه براساس ذائقه غذایی‌تان، به مقدار لازم فلفل و نمک به آش دوغ اضافه و قابلمه را از روی اجاق گاز بردارید. برای تزیین و خوش عطر و طعم کردن آش دوغ، سیر، نعنا و پیاز داغ آماده کنید. حالا آش دوغ را درون کاسه ریخته و با سلیقه آن را تزیین کنید.

طرز تهیه آش دوغ

شما می‌توانید با کمک آموزش طرز تهیه آش دوغ در کم‌ترین زمان یک آش سنتی با عطر و بوی محلی آماده کنید. اگر روش تهیه دیگر یا نکته‌ای برای درست کردن آش دوغ سراغ دارید، دیدگاه و نظر خود را با کاربران کاغذرنگی در میان بگذارید.